London
0

Poster gole Venere zabranjen u podzemnoj željeznici

Sarajevo-x.com
Slika naslovljena “Venera“ slikara Lucasa Cranacha Starijeg je označena kao potencijalno uvredljiva za putnike londonske podzemne željeznice. Portret gole Venere je prognan iz podzemnih stanica nakon brige direkcije da bi se putnici mogli osjetiti uvrijeđenim, izvjestio je Daily Mail.

[SLIKA]1[/SLIKA]Slika, koja je trebala da bude glavni poster za predstavu Kraljevske akademije umjetnosti, uklonjena je nakon što se pojavila zabrinutost da promoviše golotinju i seks.

Venera slikara Lucasa Cranacha Starijeg nosi ogrlicu, providni šal i trag smješka na usnama, trebala je biti prikazana u cilju promocije izložbe ovog njemačkog slikara iz 16. stoljeća.

Međutim, slika je označena kao potencijalno uvredljiva za putnike, a Kraljevska akademija je izjavila da pokušava da nađe alternativnu sliku sa “manje golotinje“.

“Ne posjedujemo verziju B iste slike gdje je Venera obučena. Mi se nadamo da će direkcija podzemne željeznice promijeniti mišljenje i prihvatiti sliku.“, izjavio je glasnogovornik Akademije.