UN
0

Pošteni i slobodni izbori u Zimbabveu su nemogući

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šokirano nemirima u Zimbabveu, Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je da su pošteni predsjednički izbori nemogući zbog "kampanje nasilja" koju provodi vlada predsjednika Roberta Mugabea.

Petnaestočlano vijeće u ponedjeljak je jednoglasno objavilo da "osuđuje kampanju nasilja protiv političke opozicije uoči drugog kruga predsjedničkih izbora", koja je rezultirala ubistvima brojnih opozicijskih aktivista i ostalih Zimbabveanaca, javio je AP.

Objava je uslijedila nakon što se vođa opozicije Morgan Tsvangirai povukao sa izbora - navodno iz straha za sigurnost - a policija je pretresla njegovo sjedište u Harareu, hapseći desetine njegovih pristalica. Tsvangirai je potražio utočište u holandskoj ambasadi.

Za novo nasilje uglavnom se krive pristalice Mugabea koji su ubili desetine opozicijskih aktivista i ostalih Zimbabveanaca.

Neobavazujuća deklaracija vijeća predstavlja prvu zvaničnu akciju na ublažavanju političke i humanitarne krize u Zimbabveu. Članice vijeća također su se složile da nasilje i ograničenja nametnuta opozicijskim aktivistima od Mugabeove vlade "čine nemogućim održavanje slobodnih i poštenih izbora" zakazanih za petak.

Mugabe (84) i ambasador Zimbabvea u UN-u Boniface Chidayausiku najavili su da će se izbori u petak održati uprkos međunarodnim kritikama i nedostatku opozicije.

"Previše je nasilja, previše uznemiravanja", izjavio je na kratkoj konferenciji za novinare generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon i dodao da će drugi krug "samo produbiti podjele u zemlji i dovesti do rezultata koji ne može vjerodostojan".