Svijet
287

Postanite državljanin Malte i Evropske unije za 650.000 eura

Klix.ba
Ukoliko želite postati građanin Evropopske unije sve što je potrebno jeste da izdvojite 650.000 eura. Naime, Malteški parlament je odobrio prodaju državljanstva državljanima trećih zemalja.

Premijer Joseph Muscat vjeruje da će Malta na ovaj način povećati prihode, ali i privući ljude koji imaju znanja i novca da doprinesu razvoju te otočne države u Sredozemnom moru.

Prema procjenama vlasti, za godinu dana bi mogli zaraditi 30 miliona eura, odnosno prodati 45 državljanstava. Naravno, oni koji kupe državljanstvo Malte dobijaju dozvolu za rad i boravak u Evropskoj uniji.

Inače, Malta je od 2004. godine članica EU, a samim time ima potpisan Schengenski sporazum, ali i ugovor prema kojem državljanima Malte nije potrebna viza za SAD.

Eric Major, predsjednik Uprave kompanije Henley and Partners, koja će upravljati ovim projektom, istakao je da se očekuje da će svake godine za državljanstvo aplicirati do 300 ljudi.

On je istakao da će projekt biti otvoren i transparentan, objavio je Daily Telegraph.

No, prodaji državljanstva oštro se protivi opoziciona Nacionalistička stranka koja tvrdi da bi Malta mogla postati poput karipskih poreznih oaza. Također, tokom glasanja ispred Parlamenta Malte održan je protest kojem je prisustvovala manja grupa ljudi tražeći da se državljanstvo ne prodaje već da se dodjeljuje ljudima koji ulažu u privredu Malte.

Iz Vlade su istakli da je moguće da se o pitanju prodaje državljanstva održi referendum te da će sve kandidate provjeravati, a oni koji imaju kriminalnu prošlost neće moći dobiti državljanstvo.

Navodno, ovakvo nešto razmatraju i druge zemlje Evropske unije.