{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Post, molitva, okretanje sebi

F
1.9.2008. u 09:46
0
0
Post, molitva, okretanje sebi
0
Post, molitva, okretanje sebi
Deveti mjesec muslimanskog kalendara, ramazan, ove godine počinje sa zalaskom sunca 1. septembra. Ramazan u Americi, kao i u ostatku svijeta, vrijeme je posta, molitve i okretanja unutarnjim mislima. Svake godine za vrijeme ovog svetog mjeseca muslimani iz različitih skupina ujedinit će se u molitvi i proslavi svoje vjere. Za mnoge američke muslimane ramazan predstavlja i priliku da sa svojim prijateljima drugih vjeroispovijesti podijele svoju kulturu te tradiciju razlitičih zemalja iz kojih potječu.
Kao i drugi vjernici širom svijeta, američki muslimani obilježavaju ramazan na tradicionalan način. Obitelji kupuju meso u halal trgovinama, pripremaju iftar obroke koje jedu poslje zalaska sunca, nakon cjelodnevnog posta, te blaguju sa svojom obitelji i prijateljima, i mole se zajedno. Neki američki muslimani kupuju slatkiše za Ramazan u posebnim trgovinama.

Amina Tambouch, američka muslimanka porijeklom iz Senegala, za Glas Amerike kaže da joj nedostaju obiteljska okupljanja za vrijeme ramazana: "Što se vjere tiče, isto je. No, kod kuće, obiteljska okupljanja su veća, jer ovdje mi moramo ići na posao i u vrijeme ramazana, i raditi do kasnije, tako da je teško okupiti se za večernje obrede. No, tu i tamo se nađemo s prijateljima, molimo se skupa i objedujemo skupa. Svak od nas pripremi nešto za taj objed, i razgovaramo o našoj vjeri, učimo jedni od drugih. Ponekad se i na poslu molimo zajedno za vrijeme pauze za ručak u posebnoj prostoriji za molitvu".

Za vrijeme ramazana islamski centri i džamije diljem Sjedinjenih Država prepuni su vjernika, koji se mole, čitaju iz Kur'ana i sudjeluju u večernjem objedu. Imam Abdulla Khouj, direktor islamskog centra u Washingtonu, kaže da raznolikost muslimanskog stanovništva u Americi daje posebnu čar ramazanu u ovoj zemlji: "Ako dođete ovdje u vrijeme ramazana, naći ćete toliko različitih zastava, ljude iz cijelog svijeta kako sjede za istim stolom i objeduju nakon cjelodnevnog posta, razgovaraju, i osjećaju da su tog dana nešto postigli, a to je poštovanje prema Bogu kroz post. Naposljetku, svi su skupa, upravo onako kako im Allah nalaže kako bi bili dobri vjernici."

Imam Khouj dodaje da je za mnoge američke muslimane ramazan također prilika da obrazuju svoje sugrađane o islamu. Jedan od načina da druge pouče o svojoj vjeri jest i da ih pozovu na večernji iftar. Imam također vjeruje da je nedavna čestitka američkog predsjednika povodom ramazana doprinijela podizanju svijesti o islamu, te promicanju ideje da je islam miroljubiva vjera.

Jane Sasi, američka muslimanka porijeklom iz Gvineje, kaže da u vrijeme ramazana često razgovara sa svojim prijateljima drugih vjeroispovijesti o islamu. Dodaje da vjeruje da je islam vjera koja ujedinjuje ljude, a ramazan odlična prilika da se razgovara o tom, i približi ljude, te doprinese ostvarenju mira. Muslimani u Sjedinjenim Državama sučeljeni su sa još jednim izazovom u ovom svetom mjesecu. Muslimani u Americi, naime, moraju prilagoditi svoje vjerske obrede vezane uz ramazan američkom načinu života. To je naročito teško za muslimanske studente.

Mohamed Tefesha, musliman palestinskog porijekla, objašnjava: "Za nas je to puno veći izazov, jer moramo biti u školi cijeli dan, baviti se raznim aktivnostima, igrati sport u srednjim školama, i ići na ručak, i dok svi ostali jedu mi postimo."

I dok američki muslimani pokušavaju prilagoditi obrede vezane uz ramazan sekularnom stilu života u Sjedinjenim Državama, sve više Amerikanaca drugih vjeroispovijesti postaju svjesni ramazana i značenja tog blagdana u jedinstvenoj tradiciji islama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: