Svijet
0

Posrednička trojka traži koncenzus Beograda i Prištine

FENA
Priština
Priština
Međunarodna posrednička trojka Kontaktne skupine objavila je u subotu navečer u Prištini kako tijekom posjeta Kosovu neće iznositi svoje prijedloge o budućem statusu Kosova , već će inzistirati na konsenzusu Prištine i Beograda, javlja Hina.

"Nismo ovdje da predlažemo, ovdje smo da tražimo konsenzus. Složit ćemo se s onim o čemu se budu suglasile obje strane", rekao je američki predstavnik veleposlanik Frank Wisner nakon razgovora s predstavnicima KFOR-a, UNMIK-a i kosovskih institucija.

Predstavnik Europske unije Wofgang Ischinger je kazao da je budućnost Kosova veoma važno pitanje za budućnost Europe. "Ovo je dobar početak veoma teškog procesa", dodao je Ischinger.

Ruski predstavnik Aleksander Botsan-Harčenko je rekao da se pitanje statusa Kosova mora riješiti u sklopu Vijeća sigurnosti UN.

Predsjednik Kosova i vođa pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu trojici diplomatskih posrednika predao platformu Prištine, u kojoj se navodi da se ne može pregovarati o neovisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Posrednička trojka u petak je obavila razgovore s najvišim dužnosnicima Srbije, dok će se u nedjelju sastati s predstavnicima Srba na Kosovu.

Dodatni pregovori o budućem statusu Kosova trajat će 120 dana, a 10. prosinca diplomatska međunarodna trojka treba predati glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu izvješće o ishodu pregovora Prištine i Beograda.