{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču

F
2.12.2007. u 12:03
0
0
Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču
0
Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču
Posrednička trojka međunarodne Kontakt grupe sastaje se danas u Beču da bi pripremila prednacrt izvještaja o procesu pregovora Beograda i Prištine koji je uz njeno posredovanje trajao četiri mjeseca.
Trojka, koju čine predstavnik EU, SAD-a i Rusije - Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko - moći će taj dokument da finalizira poslije sutrašnje posjete Beogradu i Prištini, prenosi Tanjug.

Nakon toga trojka će izvještaj predstaviti Kontakt grupi 9. decembra u Beču, a ona će ga proslijediti generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu.

Planirano je da se o izvještaju Kontakt grupe vodi rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a 19. decembra, na sjednici kojoj će prisustvovati premijer i ministar vanjskih poslova Srbije Vojislav Koštunica i Vuk Jeremić.

Ruski predstavnik u trojci najavio je da se u izvještaju neće naći prijedlog za budući status Kosova.

"SAD i Rusija imaju različite stavove. Zbog toga ne možemo imati zajedničke zaključke. Mi smo za nastavak pregovora, a druge države u Kontakt grupi smatraju da je taj proces iscrpljen", istakao je Harčenko bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovim riječima, trojka će naredne sedmice imati susrete s rukovodstvom Beograda i Prištine, dodajući da ne isključuje da bi jedna ili druga strana mogla predstaviti nove elemente.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: