{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču

F
2.12.2007. u 12:03
0
0
Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču
0
Posrednička trojka Kontakt grupe sastaje se danas u Beču
Posrednička trojka međunarodne Kontakt grupe sastaje se danas u Beču da bi pripremila prednacrt izvještaja o procesu pregovora Beograda i Prištine koji je uz njeno posredovanje trajao četiri mjeseca.
Trojka, koju čine predstavnik EU, SAD-a i Rusije - Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko - moći će taj dokument da finalizira poslije sutrašnje posjete Beogradu i Prištini, prenosi Tanjug.

Nakon toga trojka će izvještaj predstaviti Kontakt grupi 9. decembra u Beču, a ona će ga proslijediti generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu.

Planirano je da se o izvještaju Kontakt grupe vodi rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a 19. decembra, na sjednici kojoj će prisustvovati premijer i ministar vanjskih poslova Srbije Vojislav Koštunica i Vuk Jeremić.

Ruski predstavnik u trojci najavio je da se u izvještaju neće naći prijedlog za budući status Kosova.

"SAD i Rusija imaju različite stavove. Zbog toga ne možemo imati zajedničke zaključke. Mi smo za nastavak pregovora, a druge države u Kontakt grupi smatraju da je taj proces iscrpljen", istakao je Harčenko bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovim riječima, trojka će naredne sedmice imati susrete s rukovodstvom Beograda i Prištine, dodajući da ne isključuje da bi jedna ili druga strana mogla predstaviti nove elemente.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: