Svijet
0

Posmatrači izbora danas stižu na Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posmatrači iz 34 evropske zemlje danas će stići na Kosovo gdje će nakon dvodnevne obuke u Prištini biti razmješteni širom Kosova kako bi nadzirali izbore koji će biti održani 17. novembra, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

Koliko je bilo moguće, izbor timova uzeo je u obzir spolni balans (90 muškaraca i 60 žena) te nacionalnost i iskustvo.

Pored timova koje su poslala njihova ministarstva vanjskih poslova, grupu će također činiti18 članova Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Evropi (Vijeća Evrope), četiri člana iz Komiteta regija (Evropske unije) i sedam poslanika Evropskog parlamenta, navodi se u saopćenju.

U danima uoči izbora timovi će posjetiti glasačka mjesta koja bi trebali nadzirati. Na dan izbora oni će kompletirati posmatračke obrasce koji pokrivaju glavne pokazatelje kao što su otvaranje i zatvaranje glasačkih mjesta, ukupno glasanje i postupak prebrojavanja glasova. Te informacije će prikupiti i obraditi timovi statističara, navodi se u saopćenju.

Svaki par posmatrača će, u prosjeku, obići osam glasačkih mjesta. Drugim riječima, očekuje se da 75 parova nadzire četvrtinu od ukupno 2.350 glasačkih mjesta.

"Više od brojki, ipak, važan je kvalitet nadzora", izjavio je Giovanni Di Stasi, direktor Posmatračke misije Vijeća Evrope na Kosovu.

Prikupljeni podaci bit će temelj preliminarne izjave koja će biti predstavljena medijima dan nakon izbora. Izjava će sadržavati informacije o teme da li je izborni proces udovoljio međunarodnim standardima, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.