{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posmatrač OSCE-a kritizira utjecaj Kremlja na izbore

F
FENA
3.12.2007. u 10:26
0
0
Posmatrač OSCE-a kritizira utjecaj Kremlja na izbore
0
Posmatrač OSCE-a kritizira utjecaj Kremlja na izbore
Foto: AFP
Visoki zvaničnik Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) kritizirao je u ponedjeljk opće izbore provedene u nedjelju u Rusiji, ocijenivši da je izvršna vlast "praktično izabrala parlament".
"Izvršan vlast je organizirala izbore na takav način da je praktično izabrala parlament", izjavio je potpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a i posmatrač Kimmo Kiljunen za moskovski radio Echo, prenio je AFP.

"Problematično je da se državne snage miješaju u stranke. Problematično je da predsjednik bude na čelu liste jedne stranke, a ne ulazi u parlament, kao ni guverneri" koji su na listi stranke Ujedinjena Rusija, a neće ući ni u parlament, naglasio je Kiljunen.

Stranka Ujedinjena Rusija je pobijedila na ruskim općim izborima s više od 60 posto glasova.

"Nije bilo političkih razgovora", kazao je Kiljunen.

Na pitanje šta misli o 100 posto učešća birača u ruskoj republici Čečeniji i rezultatu koji je isti kao što ga ima Ujedinjena Rusija, zvaničnik je odgovorio da je to "veliki problem".

"Svaki put kada čujem takve brojke o 99 posto učešća, to za mene predstavlja veliki problem, jer znam da je u normalnoj situaciji nemoguće da svi glasaju", izjavio je Kiljunen, jedan od 30 parlamentaraca koji su došli iz 19 evropskih zemalja članica OSCE-a da posmatraju ruske izbore.

"Nije moguće da 100 posto birača glasa za istu formaciju, insistirao je Kiljunen. "To naravno treba provjeriti, ali je to veliki problem", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: