Svijet
0

Posmatrač OSCE-a kritizira utjecaj Kremlja na izbore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki zvaničnik Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) kritizirao je u ponedjeljk opće izbore provedene u nedjelju u Rusiji, ocijenivši da je izvršna vlast "praktično izabrala parlament".

"Izvršan vlast je organizirala izbore na takav način da je praktično izabrala parlament", izjavio je potpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a i posmatrač Kimmo Kiljunen za moskovski radio Echo, prenio je AFP.

"Problematično je da se državne snage miješaju u stranke. Problematično je da predsjednik bude na čelu liste jedne stranke, a ne ulazi u parlament, kao ni guverneri" koji su na listi stranke Ujedinjena Rusija, a neće ući ni u parlament, naglasio je Kiljunen.

Stranka Ujedinjena Rusija je pobijedila na ruskim općim izborima s više od 60 posto glasova.

"Nije bilo političkih razgovora", kazao je Kiljunen.

Na pitanje šta misli o 100 posto učešća birača u ruskoj republici Čečeniji i rezultatu koji je isti kao što ga ima Ujedinjena Rusija, zvaničnik je odgovorio da je to "veliki problem".

"Svaki put kada čujem takve brojke o 99 posto učešća, to za mene predstavlja veliki problem, jer znam da je u normalnoj situaciji nemoguće da svi glasaju", izjavio je Kiljunen, jedan od 30 parlamentaraca koji su došli iz 19 evropskih zemalja članica OSCE-a da posmatraju ruske izbore.

"Nije moguće da 100 posto birača glasa za istu formaciju, insistirao je Kiljunen. "To naravno treba provjeriti, ali je to veliki problem", dodao je on.