Kako vidi situaciju
4

Poslušajte šta je ambasador Francuske u SAD-u izjavio o sigurnosnoj situaciji u BiH i Macronu

D. Be.
Ambasador Francuske u Sjedinjenim Američkim Državama Philippe Etienne govorio je o izazovima sa kojima se susreće Zapadni Balkan, ali i cijela Evropa, te prokomentarisao izjavu predsjednika Emmanuela Macarona o BiH kao "tempiranoj bombi".

On je kazao da Francuska vidi probleme sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, sa svoja dva entiteta Federacijom BiH i Republikom Srpskom.

"Naravno, izazovi nisu samo u ovoj zemlji, nego i u drugima. Prepoznajemo opasnosti po sigurnost u cijeloj Evropi. Situacija nije drugačija ni negdje drugo", kazao je Etienne.

Francuski diplomata je kazao da se svi trebaju suočiti sa izazovima i razviti saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Prioriteti su borba protiv krijumčarenja ljudi, borba protiv radikalizacije, ilegalne trgovine oružjem, odnosno svega što je prava prijetnja", dodao je.

Etienne je kazao da su u Francuskoj veoma oprezni sa rastom islamskog radikalizma.

Ipak, on nije želio ulaziti u izjavu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je kazao da je "BiH tempirana bomba".

"Neću komentarisati teme o kojima je govorio francuski predsjednik. Ja pokušavam svojim riječima objasniti situaciju koju vidim i to ne znači da ne poštujemo napore koji se čine u BiH u sektoru sigurnosti", kazao je ambasador Etienne.