Svijet
0

Poslovni svijet podupire Blaira za novog predsjednika EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski poslovni svijet izabrao bi bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira za novog predsjednika EU, a iza njega tu si u njemačka kancelarka Angela Merkel i luksemburški premijer Jean-Claude Junker, pokazalo je novo istraživanje javnog mišljenja koje je proveo televizijski kanal CNBC Europe.

Kako je prenio britanski list Guardian, u istraživanju se pokazalo da Blaira podupire 37 posto ispitanika, Merkel 23 posto, a Junckera 12 posto.

Britanski laburistički vođa već je prošle godine spominjan kao mogući kandidat, a da će ga poduprijeti na novoj funkciji signalizirao je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, ideja je naišla na protivljenje u nekim evropskim prijestolnicama, prije svega u Berlinu gdje se Merkel usprotivila takvom izboru, javila je Hina.

Utemeljenje nove funkcije predsjednika EU - čiji bi mandat trajao dvije i po godine i djelomično bi zamijenio sadašnje šestomjesečno rotirajuće predsjedanje EU-om - još uvijek je otvoreno pitanje budući da Lisabonski ugovor, koji uvodi tu i druge institucionalne promjene, nije prošao na referendumu u Irskoj.

Tony Blair, koji je dužnost britanskog premijera obnašao deset godina, trenutno je međunarodni mirovni posrednik za Bliski istok, te savjetnik osiguravateljskog društva Zuerich i investicijske banke JP Morgan.