Lisabonski sporazum
0

Posljednji sporazum koji će potpisati EU

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lisabonskom ugovoru u osam dugih godina, od kada je zamišljen, naneseno je toliko mnogo udaraca da će, čak i ako stupi na snagu do kraja godine, to vjerovatno biti posljednji veliki sporazum koji će Evropska unija potpisati, piše britanski "Gardijan" u uredničkom komentaru.

Njegovo usvajanje je podstaklo snažne evroskeptične struje, pa su posljedice sada potpuno suprotne od onih prvobitno zamišljenih - postavljen je, naime, limit evropskoj intregraciji i širenju.

Hrvatska i vjerovatno Island postaće članice EU, ali Turska i Ukrajina, čini se, imaju manje šanse nego prije.

Jaka podrška koju su Irci na referendumu dali Lisabonskom ugovoru dovešće do užurbanih napora da se posao  o  usvajanju  tog dokumenta privede kraju, a na tom putu, ističe  "Gardijan", sada stoje dvije prepreke - ugovor još moraju da potpišu češki predsjednik Vaclav Klaus i njegov poljski kolega Leh Kačinski.

List "Fajnenšel tajms"  ističe da je gotovo potpuno izvjesno da će poljski predsjednik staviti svoj potpis na Lisabonski ugovor, čime će biti okončan proces njegove ratifikacije u toj zemlji.

Evropski zvaničnici zato će najveći pritisak izvršiti na Češku.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i premijer Švedske, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Fredrik Reinfeld, već će u srijedu razgovarati sa češkim premijerom Janom Fišerom u pokušaju da ustanove kolike su šanse da vlasti u Pragu do kraja godine usvoje Lisabonski ugovor.
Češki parlament  podržao je Ugovor, ali  predsjednik Klaus je tokom vikenda rekao da ga neće potpisati sve dok se Ustavni sud ne odredi u vezi sa žalbom  koju su uložila sedamneastorica evroskeptičnih senatora.

Ako presuda bude pozitivna, dodao je Klaus, on neće nastojati da potopi Ugovor odgađanjem potpisivanja do izbora u Britaniji, koji moraju da se održe najkasnije do juna iduće godine, kada bi konzervativci mogli da dođu na vlast.

A oni bi, primjećuje "Fajnenšel tajms", mogli da raspišu referendum, čime bi Lisabonskom ugovoru najvjerovatnije bio zadat smrtni udarac.