Svijet
0

Posljednji Putinov govor naciji, ali bez političkog testamenta

FENA
Vladimir Putin; Foto: AFP
Vladimir Putin; Foto: AFP
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak da je suviše rano da pravi svoj politički tastament, naglasivši pritom da je ovo njegov posljednji govor naciji.

"Sljedeći govor naciji održat će novi predsjednik", rekao je Putin u Kremlju pred oba doma parlamenta.

Međutim, on je ocijenio "neumjesnim" da sada pravi bilans svoga predsjedničkog mandata od 2000. "Suviše je rano da uradim svoj politički testament", rekao je on, prenio je AFP.

Ovu poruku su neki zvaničnici shvatili kao znak da ruski predsjednik ne namjerava da napusti politički život ni nakon svog drugog i posljednjeg mandata, koji ističe u 2008.

"Mi smo shvatili da Putin i dalje ostaje značajna politička figura", rekao je utjecajni predsjednik republike Tatarstana Mintimer Čaimijev.

Vladimir Žirinovski, potpredsjednik Dume, koji se često smatra nezvaničnim glasnogovornikom Kremlja, rekao je: "Putin nam daje do znanja da smtra da njegova misija još nije završena".

Vladimir Putin je u nekoliko navrata odbacivao eventualno kandidiranje za treći predsjednički mandat 2008., isključivši promjenu Ustava, unatoč mnogobrojnim prijedlozima u tom pravcu.

Putin je pohvalio svog nedavno preminulog prethodnika Borisa Jeljcina zbog toga što je, kako je rekao, "postavio temelje demokratske Rusije". Dodao je da je uložen napor u rješavanju ekonomskih problema u Rusiji i da je privreda sada snažna, ali je upozorio da se priliv stranog kapitala "koristi za miješanje u rusku unutrašnju politiku": "Uprkos socijalnim i političkim problemima, izgradili smo novi život. Kao rezultat toga, situacija u zemlji je polako, korak po korak, počela da se popravlja. Ne samo da smo zaustavili pad proizvodnje nego je naša ekonomija postala jedna od deset najvećih na svijetu", rekao je Putin.