Dostojan ispraćaj
44

Posljednji proizvedeni Boeing 747 je imao specijalnu putanju

D. B.
Boeing 747, američki avion koji je donio revoluciju u zračna putovanja, imao je dostojanstven "ispraćaj".

Američka cargo kompanija Atlas Air jutros je preuzela posljednji proizvedeni Boeing 747, a njegova posada je imala specijalnu putanju kojom je zapravo kreirala "crtež". Preciznije, putanjom je na web stranici flightradar24.com "ispisao" broj 747 i "nacrtao" krunu.

To se dogodilo nekoliko dana nakon što su se uposlenici Boeinga oprostili od legendarnog aviona pod nazivom Queen of the Skies.

Boeing 747 je jedan od najprepoznatljivijih aviona, proizvodio se duže od 50 godina, a zaslužan je za početak ere jumbo jet aviona. Bio je prvi model aviona koji je zaslužio taj "nadimak".

Proizvodnja posljednjeg primjerka Boeinga 747 završena je 7. decembra, a nakon inspekcije je isporučen kompaniji Atlas.

Dizajniran za samo 28 mjeseci, Boeing 747 je bio prvi avion s trupom s dva prolaza, a prva ga je počela koristiti nekadašnja kompanija Pan Am 1970. godine. Postao je jedan od najprodavanijih Boeingovih proizvoda, no potražnja je u proteklim godinama opala, dok su sam Boeing i evropski rivali u međuvremenu razvili štedljivije i profitabilnije avione.

Boeing je 2020. godine najavio kraj proizvodnje modela 747. Njegov najveći novi avion, odgađani 777X, ne očekuje se na tržištu prije 2025. godine.