Svijet
0

Posljednji evropski samit Tonyja Blaira

FENA
Samit Evropske unije koji danas počinje u Beuxellesu posljednji je evropski samit Tonyja Blaira prije nego što se 27. juna povuče s položaja britanskog premijera, bilježe u četvrtak svi britanski dnevnici.

The Independent piše da je Evropska unija polje na kojem je Tony Blair ispunio najmanje od onoga što je obećavao kada je došao na vlast prije deset godina i tvrdio da će "postaviti Britaniju u srce Evrope".

List tvrdi da je Blair propustio tu priliku u prva dva mandata kada je imao ogromnu parlamentarnu većinu a kasnije angažmanom u iračkom ratu čime je pokazao da je - suočen s izborom - "lojalniji Americi nego Evropi".

Pažnju štampe u četvrtak privlači i ponuda Bijele kuće Tonyju Blairu da po odlasku s položaja postane izaslanik tzv. "bliskoistočnog kvarteta" (SAD, Rusija, EU i UN) s ciljem rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Daily Telegraph piše da su predsjednik SAD-a George W. Bush i njegova državna tajnica Condoleezza Rice nedavno razgovarali o tome s Blairom, čiji je kabinet u srijedu odbio razgovarati o njegovim budućim planovima iako nije direktno odbacio mogućnost da možda preuzme tu ulogu.

Sam Blair je ranije rekao da "nema pojma" šta će raditi po odlasku iz Downing Streeta, mada list piše kako njegovi prijatelji tvrde da bi "želio imati nekoliko istovremenih uloga" povezanim s potragom za mirom na Bliskom istoku i borbom protiv siromaštva u Africi i globalnog otopljavanja.

"Tony Blair želi ostati na svjetskoj sceni kao državnik a ne povući se u unosni svijet biznisa i držanja govora", piše Daily Telegraph.