Štampa
0

"Posljednji evropski diktator udvara se Zapadu"

FENA
U Bjelorusiji se danas održavaju parlamentarni izbori za koje se predsjednik Aleksandar Lukašenko nada da će popraviti odnose njegove zemlje sa Zapadom, pišu londonski dnevnici The Times i The Independent.

Čovjek poznat kao "posljednji diktator u Evropi" pozvao je Evropsku uniju, čiji će posmatrači nadgledati glasanje, i Sjedinjene Države da pozitivno ocijene izbore u Bjelorusiji, a nedavno je unajmio i lorda Bella, britanskog "PR gurua", da radi na popravljanju njegovog imidža, piše Times.

Sjedinjene Države i EU su uvele sankcije protiv Lukašenka i njegovih 40 saradnika 2006., nakon namještanja predsjedničkih izbora i hapšenja političkih protivnika.

Lukašenko je međutim popularan među mnogim Bjelorusima, koji ga smatraju zaslužnim za održavanje stabilnosti u zemlji i zaštitu od ekonomskog haosa koji je zahvatio ostale bivše sovjetske republike.

Predsjednik Lukašenko želi popraviti odnose sa Zapadom iz straha da bi Kremlj mogao inscenirati preuzimanje njegove zemlje, u sadašnjoj atmosferi, s pozadinom prošlomjesečnog rata u Gruziji, piše Times.