Sutra je dan D
19

Posljednji dan kampanje uoči referenduma u Turskoj

Klix.ba
(Foto: AFP)
U nedjelju se u Turskoj održava referendum o ustavnim promjenama koje bi, ukoliko budu izglasane, donijele veće ovlasti predsjedniku republike.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i danas, zadnjeg dana kampanje, zagovara mijenjanje aktuelnog parlamentarnog sistema izvršnim predsjedničkim. Njegovim izglasavanjem ostao bi na čelu države do 2029. godine.

Zagoravači ovih promjena ističu da bi glasanje za njih modernizovalo zemlju, dok se oponenti boje autoritarne vladavine.

Referendum bi mogao donijeti najveće promjene u sistemu uređenja republike od njenog osnivanja prije više od stoljeća. On se odvija u vrijeme vanrednog stanja uvedenog nakon neuspjelog puča u julu prošle godine. Vlada je od tada provela hapšenje desetina hiljada ljudi.

U jednom od posljednjih skupova Erdogan je građanima u istanbulskom kvartu Tuzla poručio: "Novi ustav će donijeti stabilnost i povjerenje koje je potrebno da bi naša zemlja rasla i razvijala se. Turska može krenuti u budućnost".

Nakon više od decenije na funkciji premijera Erdogan je 2014. preuzeo titulu predsjednika. Ustavnim promjenama koje zagovara predsjednik bi, između ostalog, imenovao ministre i visoke javne zvaničnike, a pod njegovom kontrolom našla bi se sva državna birokratija.

Predsjednik kaže da bi novi ustav bio nalik onima u Francuskoj i SAD-u i da će donijeti mir u nemirna vremena obilježena kurdskim pobunama, borbenošću islamista i sukobima u susjednoj Siriji koji su doveli do velikog priliva izbjeglica.