Svijet
0

Posljednje zasjedanje UN-ove Komisije za ljudska prava

FENA
Komisija Ujedinjenih naroda za ljudska prava okončala je u utorak u Ženevi posljednje zasjedanje u duhu pomirenja.

Time je završena 60-godišnja historija ovoga mnogo kritikovanog tijela svjetske organizacije i otvoren put za formiranje novog Vijeća za ljudska prava UN-a.

Predsjedavajući 53-član komisije peruanski ambasador Manuel Rodriguez Quadros je u prepunoj sali za sjednice u prostorijama UN-a u Ženevi proglasio definitivni kraj zasjedanja.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour izjavila je da države članice sada treba da iskoriste priliku i poprave rezultate svjetske organizacije na planu ljudskih prava.

Kanađanka Arbour je ocijenila da je međunarodna zajednica, "u jeku mirne - ili možda i ne toliko mirne - revolucije u sferi ljudskih prava".

"Mnogo će zavisiti od temeljnoga kulturnog zaokreta koji mora pratiti institucionalnu reformu. Zaštita ljudskih prava cvjetat će u otvorenome i kooperativnom okruženju", dodala je Arbour, nekadašnja glavna tužiteljica Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu i za Ruandu u Arushi.

Generalna skupština UN-a izglasala je ranije ovog mjeseca da Komisiju UN-a za ljudska prava zamijeni novo tijelo - Vijeće za ljudska prava, usprkos primjedbama Sjedinjenih Država kako nije učinjeno dovoljno da se spriječi da zemlje koje krše ljudska prava postanu članice toga vijeća.

Novo vijeće, sa 47 članova, održaće prvi sastanak 19. juna u Ženevi, a Generalna skupština UN-a glasat će o njegovim članovima 9. maja, prenijele su agencije.

Po ocjeni grupa za zaštitu ljudskih prava, zahtjev da članice Vijeća dobiju većinu od najmanje 96 posto glasova osigurat će da se među njima ne nađu države na lošem glasu u oblasti ljudskih prava.