Misija za SAD
0

Posljednja želja mu bila da odsječe glavu Bin Ladenu

Sarajevo-x.com
Gary Brooks Faulkner
Gary Brooks Faulkner
Amerikanac Gary Brooks Faulkner, koji je opremljen nožem, pištoljem i "night vision" naočalama krenuo u lov na Osamu bin Ladena, bubrežni je bolesnik i prije smrti za svoju državu je htio odsjeći glavu vođi Al-Qaide.

Gary je uhapšen u dolini Brumboret, blizu granice sa afganistanskom provincijom Nuristan, jer je smatrao da se tu krije Bin Laden.

"Pretpostavljam da je ovo posljednja stvar koju je za državu htio uraditi prije smrti", rekla je njegova sestra Deanna Faulkner.

Prema njenim riječima, on svaka tri dana treba ići na dijalizu, te bez terapije može živjeti dvije sedmice.

"On ima samo devet posto bubrežnih funkcija i transplatacija je jedini način da se izliječi", rekla je 55-godišnja Faulkner. "Zabrinuta sam da mu Pakistanci neće omogućiti dijalizu, zbog čega bi se mogao naći u ozbiljnim problemima."

Glasnogovornik pakistanske policije saopćio je kako je Gary krenuo u lov na Bin Ladena, jer je bio duboko pogođen terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Rođen je u Kaliforniji, a većinu života proveo je u Coloradu radeći kao građevinski radnik. Od 1981. godine najmanje je 10 puta bio hapšen, obično zbog saobraćajnih prekršaja, krađa i nasilja u porodici.

Njegov brat Scott Faulkner, doktor u Coloradu, kaže da je bio duboko pogođen terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Prema njegovim riječima, Gary nije terorist, kao ni psihički bolesnik.

"Samo je htio učiniti ono što svi mi želimo", rekao je brat uhapšenog. "Kada bih vidio da Osama ide ulicom, vjerovatno bih mu pucao u glavu. Ja sam doktor, ali i Amerikanac."

Gary je pakistanskim policijskim službenicima rekao kako je krenuo u misiju da Osami bin Ladenu i njegovim pomagačima odsječe glave jer predstavljaju stalnu prijetnju po Ameriku.

"Bog je sa mnom i uvjeren sam kako će misija biti uspješna", rekao je Amerikanac pakistanskoj policiji.

Glasnogovornik Ambasade SAD-a izjavio je kako se čine svi napori da se pristupi ovom američkom državljaninu, piše "Telegraph".