Udar na vjernike
267

Posljednja velika džamija u Kini izgubila odlike islamskog stila u vladinoj kampanji siniziranja

F. H.
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian
Posljednja velika džamija u Kini koja je zadržala značajke islamskog stila izgubila je svoje kupole i radikalno modificirala svoje minarete, označavajući, kako stručnjaci kažu, završetak vladine kampanje siniziranja muslimanskih bogomolja u zemlji.

Velika džamija Shadian, jedna od najvećih i najveličanstvenijih kineskih džamija, uzdiže se nad malim gradom po kojem je dobila ime u jugozapadnoj pokrajini Yunnan.

Sve do prošle godine, kompleks od 21.000 kvadratnih metara sadržavao je veliku zgradu na čijem je vrhu bila popločana zelena kupola, ukrašena polumjesecom, okružena s četiri manje kupole i visokim minaretima. Satelitske snimke iz 2022. pokazuju ulazni paviljon ukrašen velikim polumjesecom i zvijezdom od živopisnih crnih pločica.

Fotografije, satelitske snimke i iskazi svjedoka iz ove godine pokazuju da je kupola uklonjena i zamijenjena krovom pagode u kineskom stilu Han, a minareti su skraćeni i pretvoreni u tornjeve pagoda. Vidljiv je samo blijedi trag polumjeseca i zvijezda koje su nekada označavale prednju terasu džamije.

Druga znamenita džamija u Yunnanu, Najiaying, udaljena manje od 100 milja od Shadiana, također je nedavno uklonila svoja islamska obilježja tijekom obnove.

Kineska vlada je 2018. godine objavila petogodišnji plan o “sinificiranju islama”. Dio plana bio je oduprijeti se "stranim arhitektonskim stilovima" i promovirati "islamsku arhitekturu... koja je puna kineskih karakteristika".

Memorandum Komunističke partije Kine pokazuje da su lokalne vlasti dobile upute da se "pridržavaju načela rušenja više i izgradnje manje", piše The Guradian.

  1. godine kampanja se službeno proširila na sinificiranje islamske arhitekture. Analiza koju je prošle godine objavio Financial Times pokazala je da je tri četvrtine od više od 2300 džamija diljem Kine preinačeno ili uništeno od 2018. godine.

Kineski plan sinicizacije džamija sada se smatra uvelike dovršenim, ali je samo dio planova za oblikovanje religije, posebice islama, kako bi se uklopila s vladinom ideologijom. U veljači je Peking pooštrio svoje propise o vjerskom izražavanju kako bi osigurao da se vjere "pridržavaju smjera sinicizacije".

Nekoliko lokalnih vlasti već zabranjuje mlađima od 18 godina posjećivanje džamija, a.u Najiayingu je maloljetnicima zabranjen post.