Svijet
0

Posljednja runda pregovora o statusu Kosova

FENA
Evropska unija, Sjedinjene Države i Rusija danas počinju svoj posljednji pokušaj da Srbiju i kosovske Albance privole da postignu dogovor o konačnom statusu Kosova, piše Financial Times.

Evropske diplomate su ubijeđene da će, ukoliko se u posljednjem trenutku ne dogodi neko iznenađenje, ti trodnevni pregovori u Austriji završiti bez uspjeha, što će, napominje list, otvoriti vrata jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova u narednih nekoliko sedmica.

Visoke diplomate Evropske unije vjeruju da će nepostizanje sporazuma do srijede predstavljati tragediju za obje strane i napominju da svjetske sile nisu vršile dovoljno veliki pritisak na Srbe i kosovske Albance.

Ako i ova runda pregovora završi neuspjehom, Kosovo će najvjerovatnije proglasiti nezavisnost poslije 10. decembra.

Članice Unije se nadaju da će kosovska Vlada svoje poteze koordinisati sa međunarodnom zajednicom, što će pomoći da većina od 27 zemalja Evropske unije podrži to jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Evropske diplomate smatraju da je jedna od dobrih strana petomjesečnih pregovora trojke to što će Evropska unija u svom stavu biti jedinstvenija i napominju da bi Unija bila duboko podijeljena da je Kosovo proglasilo nezavisnost još u julu.