{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara

F
19.12.2007. u 12:56
0
0
Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara
0
Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara
Foto: AFP
Primjerak Magne Carte star 710 godina prodan je za 21,3 milijuna dolara na dražbi u Sotheby'su u utorak. Dokument je kupio poslovni čovjek iz Washingtona koji je, kako je izjavio, želio da ona ostane unutar SAD-a.
Posljednju preostala kopija u SAD-u koja je sad u privatnom vlasništvu, jedna od 17 postojećih, prodala je fondacija Perot, što ju je konstituirao milijarder i svojevremeno predsjednički kandidat Ross Perot. Oni su je kupili od potomaka obitelji Brudnell iz Northamptonshirea, u čijem je vlasništvu bila od 14. stoljeća.

Kad je u rujnu najavljena prodaja ovog primjerka, u Sotheby'su su predvidjeli cijenu i do 30 milijuna dolara. Inače, rekord za neki rukopis u prodan na aukciji još uvijek drži Codex Leonarda da Vincija, prodan za 30,8 milijuna dolara 1994. godine.

Magna Carta je dokument koji se drži kamenom temeljcem za razmatranje ideja o slobodi i demokraciji. U vrijeme kad je rukopis nastajao, ljudska prava bila su regulirana u malenoj mjeri. Stoga je Magna Carta na određeni način zastupala ideju zaštite prava čovjeka. Ta se ideja kasnije razvijala na osnovi niza drugih akata, povelja i deklaracija.

Razlog postojanja Magne Carte bile su nesuglasice između kralja Ivana i engleskih baruna. Dokumentom im je kralj potvrdio neka prava, te se obvezao na poštovanje legalne pravne procedure. Fundamentalno pravo 'uklesano' u Magna Cartu jest da nijedan čovjek nije iznad zakona. Svaki je britanski kralj poslije vladavine kralja Ivana dokument Magna Carta ratificirao i reizdavao.

David Redden, ravnatelj Sothebysa, kazao je: 'Ovaj dokument simbolizira vječnu čovjekovu potragu za slobodom, to je njegov talisman slobode.'

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: