|

Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara

Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara
0
F
FENA
19.12.2007. u 12:56
0
komentara
0

dijeljenja
Posljednja kopija Magna Carte prodana za 21,3 miliona dolara Foto: AFP
Primjerak Magne Carte star 710 godina prodan je za 21,3 milijuna dolara na dražbi u Sotheby'su u utorak. Dokument je kupio poslovni čovjek iz Washingtona koji je, kako je izjavio, želio da ona ostane unutar SAD-a.
Posljednju preostala kopija u SAD-u koja je sad u privatnom vlasništvu, jedna od 17 postojećih, prodala je fondacija Perot, što ju je konstituirao milijarder i svojevremeno predsjednički kandidat Ross Perot. Oni su je kupili od potomaka obitelji Brudnell iz Northamptonshirea, u čijem je vlasništvu bila od 14. stoljeća.

Kad je u rujnu najavljena prodaja ovog primjerka, u Sotheby'su su predvidjeli cijenu i do 30 milijuna dolara. Inače, rekord za neki rukopis u prodan na aukciji još uvijek drži Codex Leonarda da Vincija, prodan za 30,8 milijuna dolara 1994. godine.

Magna Carta je dokument koji se drži kamenom temeljcem za razmatranje ideja o slobodi i demokraciji. U vrijeme kad je rukopis nastajao, ljudska prava bila su regulirana u malenoj mjeri. Stoga je Magna Carta na određeni način zastupala ideju zaštite prava čovjeka. Ta se ideja kasnije razvijala na osnovi niza drugih akata, povelja i deklaracija.

Razlog postojanja Magne Carte bile su nesuglasice između kralja Ivana i engleskih baruna. Dokumentom im je kralj potvrdio neka prava, te se obvezao na poštovanje legalne pravne procedure. Fundamentalno pravo 'uklesano' u Magna Cartu jest da nijedan čovjek nije iznad zakona. Svaki je britanski kralj poslije vladavine kralja Ivana dokument Magna Carta ratificirao i reizdavao.

David Redden, ravnatelj Sothebysa, kazao je: 'Ovaj dokument simbolizira vječnu čovjekovu potragu za slobodom, to je njegov talisman slobode.'
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.