Svijet
0

Posljedice 11. septembra po muslimane u SAD-u

FENA
Posljedice događaja od 11. septembra 2001. godine po muslimane u Sjedinjenim Državama bile su tema predavanja koje je prof dr. Hamid Algar, profesor islamskih studija na američkom Univerzitetu Barkley, održao danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Algar nije govorio samo o političkim događajima nakon terorističkih napada 11. septembra, već i o propagandi protiv islama i muslimana, izvorima propagande te o odgovorima muslimanske zajednice.

Među izvore propagande protiv islama u SAD-u, prof. Algar je uvrstio cioniste, koji uvijek na dnevnom redu imaju propagandu protiv muslimana, te određene evangelističke crkve, koje su snažno antimuslanske. Za njih su događaji od 11. septembra samo pružili priliku da pojačaju propagandu protiv islama.

Odgovornost snosi i dio štampe i TV stanica koje su se otvorile za informacije uvredljive za muslimane.

Vlada SAD-a nema direktnu ulogu u ovoj propagandi, smatra prof. Algar. Predsjednik George Bush i drugi zvaničnici su govorili da rat protiv terorizma nije rat proiv islama. Međutim, sa druge strane vladini zvaničnici su govorili o "islamskom terorizmu", "islamofašizmu", "islamskom totalitarizmu"... A kada se islam spomene uz riječi kao što su ove, može se shvatiti da je i to dio antiislamske progande.

Muslimani u Sjedinjenim Državama, kojih ima između četiri i šest miliona, a posebno oni porijeklom iz Indije, Pakistana i arapskih zemalja, bili su predmet raznih vrsta zlostavljavanja, posebno u periodu neposredno nakon terorističkih napada. Tada su napadani pojedinci, džamije, islamski centri, a također kada muslimani prolazi kroz aerodromsku kontrolu, pa čak i čovjek za koga osiguranje misli da izgleda kao musliman, mogu biti pritvoreni i pretraženi, kazao je prof. dr. Hamid Algar sa Univerziteta Berkley.