{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslije Iraka i Irana, SAD zabrinute i zbog naoružavanja Kine

S
23.2.2007. u 17:04
0
0
Poslije Iraka i Irana, SAD zabrinute i zbog naoružavanja Kine
0
Poslije Iraka i Irana, SAD zabrinute i zbog naoružavanja Kine
Napali su Afganistan, započeli rat u Iraku, planiraju (ili ne planiraju) napasti Iran, a sad su nezadovoljni i zbog vojne politike koju vodi buduća svjetska supersila – Kina.
Američki potpredsjednik Dick Cheney izrazio je zabrinutost zbog kineske vojne politike izjavivši kako su njihove akcije u suprotnosti sa iskazanim mirovnim ciljevima.

Za vrijeme svoje posjete Australiji Cheney je pohvalio Kinu zbog njihove pozitivne uloge u pregovorima zbog nuklearnog oružja sa Sjevernom Korejom, ali ih je kritizirao zbog dodatnog naoružavanja i antisatelitiskih testova.

Dodao je kako uništenje neaktivnog satelita za posmatranje vremenskih promjena prošlog mjeseca, kao i pojačana militarizacija nisu konsistentni sa izjavama kineskih vlasti o mirnom uzdizanju nacije.

Sudeći prema tome SAD i dalje ne dozvoljava niti jednoj drugoj državi, pored Evropske unije, da sama vodi svoju politiku te se i dalje trudi izigravati svjetskog policajca, čak i poslije katastrofalnog uspjeha rata kojeg su započeli u Iraku, pod izgovorom da žele iračkom narodu donijeti bolji život.

Danas isti taj irački narod svakodnevno gine na ulicama i živi u strahu, pa se i oni sami pitaju šta se desilo sa boljim životom koji su im Amerikanci obećavali.

Primjetna je sve veća netrpeljivost Evropljana, ali i naroda iz drugih dijelova svijeta prema Americi i njihovoj agresivnoj politici. Da li će se nešto promijeniti sljedeće godine, kada na prijestolje zemlje koja je nekad bila simbol i pojam slobode dođe neko novi, preostaje nam tek da vidimo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: