Izrael
0

Poslanicu lišavaju privilegija jer se pridružila konvoju za Gazu

FENA
Hanin Zuabi
Hanin Zuabi
Izraelski parlamentarni odbor u ponedjeljak je preporučio da se ukinu privilegije članici Kneseta (parlamenta) Arapkinji Hanin Zuabi, nakon što je učestvovala u pokušaju probijanja blokade pojasa Gaze, pridruživši se konvoju brodova koji su nosili pomoć Palestincima.

Odluka je prihvaćena sa sedam glasova „za“ i jednim „protiv“, a Zuabi će biti lišena privilegije da izađe iz zemlje ako u njoj ima dugove ili počini neki prestup.

Takođe će joj se oduzeti diplomatski pasoš i Kneset joj neće pokrivati troškove parnica ukoliko joj bude suđeno. Konačno ukidanje privilegija zavisiće od izjašnjavanja na plenarnoj sjednici Kneseta.

Zuabi je u ponedjeljak rekla članovima svoje arapske partije da je žrtva lova na vještice, nakon krvoprolića na jednom od šest brodova u konvoju u kojem je u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima poginulo devet putnika, turskih državljana, prenosi Tanjug.

Takođe je kazala da ima široku podršku izraelske javnosti iako izraelski mediji naglašavaju proteste protiv nje.

  • Primila sam poruke od ljudi koje uopšte ne poznajem, a koji shvataju ono što mjesecima govorim da su članovi partije Balad žrtve lova na vještice, rekla je ona.

Partija Balad je odluku odbora označila rasističkom i antidemokratskom, upozorivši da će život članice Kneseta biti u opasnosti ako drugi poslanci huškaju protiv nje jer zapravo pozivaju da joj se nanese povreda.

Član vladajućeg Likuda, poslanik Jariv Levin, rekao je da je Zuabi izdala državu Izrael i da joj se mora suditi.

  • Ono što je ona uradila je prešlo crvenu liniju, a čak u demokratijama mora biti granica. Ko god plovi Hamasu podržava teror, ističe Levin.

Izraelski Arapin Talab al Sana, poslanik iz partije Ujedinjena arapska lista, rekao je da je on primio prijetnje smrću od nekih Izraelaca koje je naljutila njegova reakcija na izraelski upad na brod.

U kancelariji Al Sane primljena je anonimna poruka preko faksa u kojoj piše "Ti si mrtav".

On je takođe bio izložen verbalnom napadu kada je ušao u zgradu parlamenta u Jerusalemu.

Al Sana je prošle nedjelje izazvao ljutnju jer je uporedio mornaričke komandose koji su upali na turski brod "Mavi Marmara" s nacistima.