|

Poslanici Evropskog parlamenta podržali Junckera

Poslanici Evropskog parlamenta podržali Junckera
0
F
FENA
27.11.2014. u 15:12
4
komentara
0

dijeljenja
Poslanici Evropskog parlamenta podržali Junckera Jean-Claude Juncker
Danas je održano glasanje o (ne)povjerenju predsjedniku Evropske komisje Jean-Claude Junckeru koje je u Evropskom parlamentu pokrenula grupa evroskeptičnih poslanika na čelu s Britancem Nigelom Farageom.
Samo 101 od ukupno 751 poslanika EP podržalo je inicijativu da se Juncker smijeni zbog svoje uloge u aferi "Luksiliks", dok je više od 460 njih glasalo da on ostane na funkciji.

Afera je izbila neposredno nakon što je Juncker 1. novembra strupio na dužnost, nakon što je u javnost “procurio ”veliki broj dokumenata koji su pokazali kako su luskemburške vlasti godinama omogućavale velikim međunarodnim korporacijama da preko fiktivnih firmi izbjegavaju plaćanje poreza.

Zbog toga je Farage, vođa britanske independističke stranke Ukip pokrenuo postupak za njegovu smjenu, a njemu su se pridružili poslanici francuskog Nacionalnog fronta i niz manjih evroskeptičnih stranaka.

Na početku glasanja je došlo do manjeg incidenta, kada su britanski i francuski poslanici ispred sebe stavili nacionalne zastave svojih zemalja, dok su drugi držali transparente s natpisom "Nećemo poreske rajeve”.

Nakon što ih je predsjednik EP-a Martin Schulz upozorio da pravilnik ne dozvoljava isticanje nacionalnih obilježja, poslanici su sklonili zastave, što je bilo popraćeno gromkim aplauzom ostalih parlamentaraca, prenosi B92.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...