Zbog Zapadne Sahare
0

Poslanici Evropskog parlamenta nepoželjni u Maroku

SRNA
Ivo Vajgl
Ivo Vajgl
Četverici poslanika Evropskog parlamenta policija danas nije odobren ulazak u Maroko zbog sumnje da podržavaju težnje Zapadne Sahare za nezavisnost, saopćila je poslanička grupa Savez liberala i demokrata za Evropu.

Poslanici su izašli iz aviona u Casablanci, gdje ih je sačekala lokalna policija, koja im nije dozvolila ulazak u zemlju.

"Slovenački poslanik Ivo Vajgl i njegove kolege bile su u misiji otkrivanja činjenica o trenutnoj situaciji u regionu", ističe se u saopćenju i dodaje da su vlasti u Rabatu unaprijed obaviještene o dolasku poslanika Evropskog parlamenta.

Vajgl je naglasio da je pažnja poslanika bila usmjerena na "situaciju o stanju ljudskih prava u Zapadnoj Sahari", ali da su vlasti Maroka u posljednjem trenutku donijele odluku da ih ometu u toj namjeri.

Lider poslaničke grupe i bivši premijer Belgije, Guy Verhofstad, rekao je da poslanici Evropskog parlamenta ne predstavljaju prijetnju po vlasti Maroka.

Zapadna Sahara je nekadašnja španska kolonija i pod kontrolom Maroka je od 1975. godine. Separatisti već decenijama traže raspisivanje referenduma o nezavisnosti i taj prijedlog podržava susjedni Alžir.