UN usvojio rezoluciju
0

Poslane dodatne snage u DR Kongo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o slanju dodatnih 3.000 pripadnika mirovnih snaga u Demokratsku Republiku Kongo kako bi pomogli u zaštiti civila i okončali sedmice sukoba na nemirnom istoku zemlje.

Mirovna misija UN-a u Kongu (MONUC) najveća je na svijetu i privremeno će biti povećana na nešto više od 20.000 vojnika i policajaca nakon razmještaja dodatnih snaga. Razmještaj bi međutim mogao trajati sedmicama, pa čak i mjesecima, tvrde zvaničnici UN-a.

Humanitarni radnici kritizirali su MONUC zbog toga što nije poduzeo adekvatnu akciju na sprečavanju humanitarne katastrofe u kongoanskoj pokrajini Sjeverni Kivu, gdje je četvrt miliona ljudi pobjeglo pred nedavnim borbama između kongoanske vojske i Tutsi pobunjenika, prenosi Reuters.

Iako su kongoanska vlada i humanitarne agencije pozdravile slanje dodatnih vojnika UN-a, neke grupe zatražile su od Evropske unije da odmah pošalje snage za brzu reakciju, pozivajući se na moguće odgode i do dva mjeseca prije nego što pristignu pojačanja UN-a.

"Još je prisutno pitanje šta da se radi u prijelaznom periodu", kazala je Anneke Van Woudenberg, istražiteljica za kršenja ljudskih prava Human Rights Watcha u Kongu.

Francuski ambasador u UN-u Jean-Maurice Ripert, koji je predvodio pregovore oko nacrta rezolucije što ga je sačinila Francuska, sugerirao je kako bi MONUC trebalo da bude agresivniji u zaštiti civila i provedbi svog mandata.

"Pravila angažmana, iako dovoljno oštra, nisu se dovoljno oštro provodila", kazao je on.