Poslane dodatne snage u DR Kongo

F
FENA
21.11.2008. u 10:07
0
0
Poslane dodatne snage u DR Kongo
0
Poslane dodatne snage u DR Kongo Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o slanju dodatnih 3.000 pripadnika mirovnih snaga u Demokratsku Republiku Kongo kako bi pomogli u zaštiti civila i okončali sedmice sukoba na nemirnom istoku zemlje.
Mirovna misija UN-a u Kongu (MONUC) najveća je na svijetu i privremeno će biti povećana na nešto više od 20.000 vojnika i policajaca nakon razmještaja dodatnih snaga. Razmještaj bi međutim mogao trajati sedmicama, pa čak i mjesecima, tvrde zvaničnici UN-a.

Humanitarni radnici kritizirali su MONUC zbog toga što nije poduzeo adekvatnu akciju na sprečavanju humanitarne katastrofe u kongoanskoj pokrajini Sjeverni Kivu, gdje je četvrt miliona ljudi pobjeglo pred nedavnim borbama između kongoanske vojske i Tutsi pobunjenika, prenosi Reuters.

Iako su kongoanska vlada i humanitarne agencije pozdravile slanje dodatnih vojnika UN-a, neke grupe zatražile su od Evropske unije da odmah pošalje snage za brzu reakciju, pozivajući se na moguće odgode i do dva mjeseca prije nego što pristignu pojačanja UN-a.

"Još je prisutno pitanje šta da se radi u prijelaznom periodu", kazala je Anneke Van Woudenberg, istražiteljica za kršenja ljudskih prava Human Rights Watcha u Kongu.

Francuski ambasador u UN-u Jean-Maurice Ripert, koji je predvodio pregovore oko nacrta rezolucije što ga je sačinila Francuska, sugerirao je kako bi MONUC trebalo da bude agresivniji u zaštiti civila i provedbi svog mandata.

"Pravila angažmana, iako dovoljno oštra, nisu se dovoljno oštro provodila", kazao je on.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: