Nepoštovanje žrtava
34

Posjetitelji Auschwitza ogorčeni potezom Poljaka: Ovo nije Disneyland

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kombi koji prodaje sladoled postavljen je ispred nekadašnjeg nacističkog logora smrti Auschwitz, što je izazvalo ozbiljne osude muzeja. Vlasnikov potez smatra se "neukusnim" i "bez poštovanja".

Kombi je postavljen do ulaza u logor, poznat kao "Vrata smrti". Uz to, u blizini je postavljen prijenosni WC s nazivom "Ledena ljubav". Glasnogovornik muzeja, Paweł Sawicki, izjavio je da je ovo ne samo primjer lošeg ukusa, već i nedostatka poštovanja prema historijskom mjestu.

Ipak, kombi se nalazi izvan zaštićene zone Spomenika holokaustu, pa muzeji nemaju nadležnost nad tim. Vjeruje se da će lokalne vlasti riješiti ovaj problem.

Kao što je dobro poznato, logor Auschwitz je osnovan od strane nacističke Njemačke ubrzo nakon njihovog napada na Poljsku 1939. godine. Nikada ranije u historiji nije postojao logor koji je na tako sistematičan način odgovoran za likvidaciju tolikog broja ljudi.

Lokalni mediji su citirali jednog stanovnika koji je izjavio da kombi za sladoled u ovom kontekstu pokazuje "nedostatak poštovanja prema mrtvima, budući da se nalazimo na najvećem groblju na svijetu!"

"Auschwitz nije tematski park. To nije Disneyev kamp u kojem se ljudima može dopustiti da šetaju okolo i jedu vafle, hrenovke ili sladoled prije, tokom ili nakon što su doživjeli užase koji su se ovdje dogodili. Svakodnevno živimo u sjenama ove strašne historije. Ovi ljudi dolaze ovamo i tretiraju ga kao nekakav zoološki vrt", kazao je jedan od posjetitelja.

Prema lokalnim medijima Poljski "poduzetnik" je instalirao kombi kada je saznao da u posjetu Auschwitzu dolazi nekoliko škola iz Izraela.