{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu

F
4.7.2007. u 13:00
0
0
Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu
0
Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu
Strasbourg
Delegacija iz BiH od 37 učesnika Akademije za političko usavršavanje, čiji je cilj razvoj znanja i vještina iz evropske demokratske prakse među mladom generacijom iz raznih područja djelatnosti, od 30. juna boravi u Strasbourgu.
Program Akademije obuhvata četiri seminara iz oblasti demokratske političke kulture, dobrog upravljanja, odgovornosti i reforme javne uprave u BiH, te socio-ekonomskim perspektivama i izazovima za BiH.

Također, učesnici sudjeluju na Ljetnom univerzitetu za demokraciju od 2. do 6. jula, koji organizira Vijeće Evrope u suradnji s partnerskim EU institucijama.

Bh. škola je jedna od 15 škola koje u Strasbourgu imaju priliku posjetiti Vijeće Evrope, Evropski parlament, te Evropski sud za ljudska prava.

Delegaciju iz BiH predvodi prof. dr. Zdravko Grebo i dr. Taida Begić -Šarkinovlć iz Centra za Interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, Miroslav Živanović i Dino Abazović uime Centra za ljudska prava.

Na jednoj od plenarnih sjednica Ljetnog univerziteta učesnicima se obratio i ugledni George Soros, a školu je posjetila i dr. Ljiljana Mijović, bh. sutkinja u Evropskom sudu za ljudska prava.

Ona je istaknula važnost predstavljanja Evropske konvencije o ljudskim pravima u bh. javnosti, a posebno upoznavanja građana s odlukama ovog suda koje imaju bitan utjecaj na politiku u zemlji, ali i njen imidž u Evropi.

Delegaciju BiH će primiti i stalni ambasador BiH pri Vijeću Evrope Branisalv Marić s kojim će razgovarati o stavovima evropskih parlamentaraca o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, saopćeno je iz Akademije za političko usavršavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: