{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu

F
4.7.2007. u 13:00
0
0
Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu
0
Posjeta evropskim institucijama u Strasbourgu
Strasbourg
Delegacija iz BiH od 37 učesnika Akademije za političko usavršavanje, čiji je cilj razvoj znanja i vještina iz evropske demokratske prakse među mladom generacijom iz raznih područja djelatnosti, od 30. juna boravi u Strasbourgu.
Program Akademije obuhvata četiri seminara iz oblasti demokratske političke kulture, dobrog upravljanja, odgovornosti i reforme javne uprave u BiH, te socio-ekonomskim perspektivama i izazovima za BiH.

Također, učesnici sudjeluju na Ljetnom univerzitetu za demokraciju od 2. do 6. jula, koji organizira Vijeće Evrope u suradnji s partnerskim EU institucijama.

Bh. škola je jedna od 15 škola koje u Strasbourgu imaju priliku posjetiti Vijeće Evrope, Evropski parlament, te Evropski sud za ljudska prava.

Delegaciju iz BiH predvodi prof. dr. Zdravko Grebo i dr. Taida Begić -Šarkinovlć iz Centra za Interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, Miroslav Živanović i Dino Abazović uime Centra za ljudska prava.

Na jednoj od plenarnih sjednica Ljetnog univerziteta učesnicima se obratio i ugledni George Soros, a školu je posjetila i dr. Ljiljana Mijović, bh. sutkinja u Evropskom sudu za ljudska prava.

Ona je istaknula važnost predstavljanja Evropske konvencije o ljudskim pravima u bh. javnosti, a posebno upoznavanja građana s odlukama ovog suda koje imaju bitan utjecaj na politiku u zemlji, ali i njen imidž u Evropi.

Delegaciju BiH će primiti i stalni ambasador BiH pri Vijeću Evrope Branisalv Marić s kojim će razgovarati o stavovima evropskih parlamentaraca o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, saopćeno je iz Akademije za političko usavršavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: