{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poseban etički kodeks za direktore MMF-a

F
30.5.2011. u 10:42
0
1
Poseban etički kodeks za direktore MMF-a
0
Poseban etički kodeks za direktore MMF-a
U Međunarodnom monetarnom fondu postoje jedna etička pravila za osoblje i druga za 24 izvršna direktora, piše današnji New York Times.
U protekle četiri godine Fond je pojačao sistem unutrašnje kontrole da bi registrirao nedolično ponašanje 2.400 pripadnika svog osoblja, uspostavio vruću telefonsku liniju za prijavljivanje žalbi zbog maltretiranja, objavljujući ih u godišnjim izvještajima i ovlašćujući etičkog savjetnika da pokrene istragu, što je prošle godine dovelo do jednog otpuštanja.

Članovi borda izvršnih direktora su, međutim, uglavnom izvan toga, a etnički savjetnik nema nikakva ovlaštenja protiv njih.

Catherina Campbell, ekspertica grupacije Global Complines, koja je 2007. godine uradila studiju za MMF, u kojoj se konstatira da nedostaju disciplinske procedure, a kodeks ponašanja borda direktora ocjenjuje kao neprecizan, više u smislu preporuka nego pravila.

Kada je Dominique Strauss-Kahn došao na čelo MMF-a u novembru te godine, kodeks ponašanja osoblja bio je dio njihovog ugovora, kaže ona, iako primjećuje da je direktor ostao odgovoran jedino bordu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: