Hillary Clinton
0

'Posao na Balkanu neće ostati nedovršen'

FENA
Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je, na skupu NATO ministara u Bruxellesu u četvrtak, da se na Balkanu neće ostaviti "nedovršen posao", upozoravajući na opasnost da regija postane "dio prošlosti koja je zaboravljena".

Vjeruje se da će više riječi o regiji biti tokom današnjih susreta gošće iz Amerike sa zvaničnicima Evropskog parlamenta i Vijeća, javio je Glas Amerike.

Pored svih tema globalne sigurnosti i razvoja euroatlantskih odnosa, i Balkan se u četvrtak spominjao kao prostor koji se ne smije ispustiti iz vida. Američka državna tajnica Hillary Clinton je, govoreći pred ministrima vanjskih poslova NATO-a, okupljenim na redovnom sastanku u Bruxellesu, rekla kako je upravo sada balkanski prostor u opasnosti da postane dio prošlosti koja je zaboravljena. S tim u vezi, ona obećava da neće dozvoliti da na Balkanu ostane nedovršen posao, s obzirom na sve šta se tamo zbilo 1990-ih godina.

Za nju je dosta toga već učinjeno na Balkanu. „Ne smije se dozvoliti da postignuti uspjeh propadne zato što posao nije dovršen“, ukazala je Clinton šefovima diplomatija NATO članica.

Inače, američka državna tajnica i danas nastavlja briselske susrete, ovaj put fokusirane na odnose Amerike i Evropske unije. Očekuju je zvaničnici Evropskog parlamenta, kao i susret s evropskom Trojkom u Vijeću ministara. Vjeruje se da bi taj skup, kojem će prisustvovati i visoki predstavnik EU Javier Solana mogao biti prilika za više riječi i o balkanskom prostoru i aktuelnim prilikama, od progresa kakav su države zapadnog Balkana načinile u stabilizaciji do euro-američke koordinacije u približavanju Balkana evropskim standardima.

Praktičan primjer je završnica konsultacija Bruxellesa i Washingtona oko izbora visokog predstavnika za BiH, gdje se, sada već sa sigurnošću, tvrdi da će ta funkcija ipak pripasti Austrijancu Valentinu Inzku.