Svijet
0

Poruke SAD-a pred samit G-20

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush insistira na tome da svjetska finansijska kriza ne predstavlja neuspjeh sistema slobodnog tržišta i da nijedna državna intervencija neće djelovati kao univerzalno rješenje za sve zemlje zahvaćene krizom.

Reforma postojećeg sistema, a ne stvaranje novog sistema svjetske privrede i finansija, najbolji je način da se pruži podrška održivom ekonomskom rastu u svijetu, kazao je Bush, prenosi BBC.

"Neki su, naprimjer, krizu na američkom tržištu kredita objašnjavali nedovoljnom regulativom. Mnoge evropske zemlje imaju znatno strožiju regulativu, pa ipak su suočene sa gotovo identičnim problemima kao i mi. Historija je pokazala da preveliko miješanje vlade u funkcioniranje tržišta, a ne premalo, predstavlja veću prijetnju ekonomskom prosperitetu. Reforme finansijskog sektora su ključne, no dugoročno rešenje aktuelenih problema leži u održivom ekonomskom rastu", rekao je odlazeći predsjednik SAD-a.

George W. Bush je ovo rekao u četvrtak, uoči ekonomskog samita G-20 tokom vikenda u Washingtonu, na kojem će čelnici dvadeset vodećih industrijskih i zemalja u razvoju razgovarati o sistemu svjetskih finansija u svjetlu aktuelne finansijske krize i preteće šire ekonomske recesije.

Uoči dolaska učesnika samita u glavni grad SAD-a, američki predsjednik je pozvao na reforme koje će svjetskoj privredi dati dugoročnu snagu.

U Nici, u Francuskoj, čelnici EU-a i Rusije razgovaraju u četvrtak i petak a dnevnom redom tih sastanaka dominira usaglašavanje stavova pred samit G-20.

Proteklih sedmica su se iz više evropskih zemalja i Moskve čuli pozivi da se uspostavi novi sistem međunarodnih finansija i privrede kako bi se svijet zaštitio od kriza poput one koja eskalira od početka jeseni.

Dan ranije je američki ministar finansija Henry Paulson prvi put objelodanio da paket pomoći od 700 milijardi dolara, koji je Kongres odobrio za spašavanje ugroženog finansijskog sistema, neće biti upotrijebljen za otkup loših dugovanja banaka kako je to bilo prvobitno planirano.

Paulson je izjavio da kupovina propalih ulaganja u ovom času ne bi bila najdjelotvorniji način za korištenje fondova za pomoć.

Prema njegovim riječima, napore treba usredotočiti na ubrizgavanje kapitala u pogođene banke kupujući njihove hartija od vrijednosti. To bi popravilo njihove bilanse i ohrabrilo ih da nastave s normalnim davanjem pozajmica.

Paulson je rekao da obimni paket pomoći očito doprinosi stabilizaciji američkoga finansijskog sistema. On je međutim dodao da predstoje još mnogi izazovi i da će turbulencije na tržištima vjerovatno biti nastavljene još neko vrijeme.

Izjave američkog ministra finansija nisu doprinijele smanjenju nervoze investitora - glavni berzanski indeks Dow Jones bio je niži za 4,7 posto po završetku trgovine u srijedu u New Yorku.

Ipak, mnogi analitičari kažu da je Paulson postupio pravilno time što je odstupio od prvobitnog plana o kupovini propalih ulaganja banaka.

"Najbolji put je da se bankama jednostavno da kapital i prepusti im se da same apsorbuju gubitke. Izgleda da se upravo to sada događa", kazao je Rudy Narvas iz kompanije 4 CAST, koja prati stanje na finansijskim tržištima.