{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne

F
1.2.2007. u 13:20
0
0
Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne
0
Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne
Treći svjetski kongres protiv smrtne kazne otvoren je u četvrtak u Parizu, s porukama podrške francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačke kancelarke Angele Merkel.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kongres je primio nekoliko stotina osoba koje su došle iz cijeloga svijeta, pravnika, boraca za ljudska prava i političkih ličnosti, među njima i senator i bivši francuski ministar pravde Robert Badinter, koji je bio glavni zagovarač ukidanja smrtne kazne u Francuskoj 1981.

"Smrtna kazna ostaje još na snazi u mnogobrojnim državama, ali, nasreću, svuda u svijetu mobiliziraju se snage i pružaju nadu za humaniju pravdu", rekao je Chirac u poruci koju je pročitao ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy na otvaranju ovog trodnevnog skupa u Međunarodnoj univerzitetskoj četvrti Pariza.

Chirac je podsjetio da je preuzeo inicijativu unošenja zabrane smrtne kazne u francuski Ustav, koju je u utorak odobrila Nacionalna skupština prije glasanja u parlamentu, najvjerovatnije 19. februara.

"Ova ustavna promjena zabranit će, dakle, bez obzira na okolnosti, da se ponovo uspostavi smrtna kazna, koja, ni u kojem slučaju, ne može biti promatrana kao čin pravde", dodao je Chirac.

Douste-Blazy je naglasio da njegovo prisustvo na 3. kongresu protiv smrtne kazne označava "potpunu angažiranost francuske vlade u prilogu univerzalnog ukidanja smrtne kazne".

Generalni direktor Odjela za ljudska prava u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Peter Wittig je potom pročitao poruku kancelarke Merkel, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Uvjerena sam da možemo pobijediti terorizam, pridržavajući se striktno naših etičkih i moralnih principa", rekla je ona u svojoj poruci.

"Ukidanje smrtne kazne je centralni zahtjev njemačke i evropske politike za ljudska prava", nastavila je ona, podsjećajući da je smrtna kazna ukinuta bez ikakvih ograničenja već 1949. prilikom stvaranja Svezne Republike Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: