{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne

F
1.2.2007. u 13:20
0
0
Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne
0
Poruke Chiraca i Merkelove na kongresu protiv smrtne kazne
Treći svjetski kongres protiv smrtne kazne otvoren je u četvrtak u Parizu, s porukama podrške francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i njemačke kancelarke Angele Merkel.
Kongres je primio nekoliko stotina osoba koje su došle iz cijeloga svijeta, pravnika, boraca za ljudska prava i političkih ličnosti, među njima i senator i bivši francuski ministar pravde Robert Badinter, koji je bio glavni zagovarač ukidanja smrtne kazne u Francuskoj 1981.

"Smrtna kazna ostaje još na snazi u mnogobrojnim državama, ali, nasreću, svuda u svijetu mobiliziraju se snage i pružaju nadu za humaniju pravdu", rekao je Chirac u poruci koju je pročitao ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy na otvaranju ovog trodnevnog skupa u Međunarodnoj univerzitetskoj četvrti Pariza.

Chirac je podsjetio da je preuzeo inicijativu unošenja zabrane smrtne kazne u francuski Ustav, koju je u utorak odobrila Nacionalna skupština prije glasanja u parlamentu, najvjerovatnije 19. februara.

"Ova ustavna promjena zabranit će, dakle, bez obzira na okolnosti, da se ponovo uspostavi smrtna kazna, koja, ni u kojem slučaju, ne može biti promatrana kao čin pravde", dodao je Chirac.

Douste-Blazy je naglasio da njegovo prisustvo na 3. kongresu protiv smrtne kazne označava "potpunu angažiranost francuske vlade u prilogu univerzalnog ukidanja smrtne kazne".

Generalni direktor Odjela za ljudska prava u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Peter Wittig je potom pročitao poruku kancelarke Merkel, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Uvjerena sam da možemo pobijediti terorizam, pridržavajući se striktno naših etičkih i moralnih principa", rekla je ona u svojoj poruci.

"Ukidanje smrtne kazne je centralni zahtjev njemačke i evropske politike za ljudska prava", nastavila je ona, podsjećajući da je smrtna kazna ukinuta bez ikakvih ograničenja već 1949. prilikom stvaranja Svezne Republike Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
U razlazu Elmedina Konakovića i SDA upravu je:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: