Svijet
0

Poruka šefova diplomatija EU novom predsjedniku SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi diplomatija Evropske unije pozvali su danas, sa sastanka iz Marseillesa, budućeg američkog predsjednika da razmotri osnove transatlantskog partnerstva kako bi se uzela u obzir sve veća uloga Unije u rješavanju svjetskih problema.

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja, u prisustvu visokog predstavnika EU Javiera Solane, održali su neformalni sastanak uoči sutrašnjih izbora u SAD-u, sa ciljem da formuliraju zajedničku poruku novom predsjedniku.

„Ovo je veoma važna poruka koju ćemo, nakon što sačekamo rezultate izbora, uputiti novom američkom predsjedniku", rekao je francuski ministar vanjskih poslova, Bernard Kouchner.

On je ocijenio da se „svijet promijenio zato što smo vidjeli da velika zemlja, koja ostaje veoma velika zemlja, nije jedina koje se tiču svjetski problemi“.

„EU je ipak osnažila“, rekao je aludirajući na način na koji se Francuska na čelu EU suočava s finansijskom krizom i rusko-gruzijskim sukobom.

Šef britanske diplomatije David Miliband rekao je da se ne radi samo o tome da se „nešto traži od SAD-a“, već da „Evropa zauzme svoje mjesto i da da snažan i jasan doprinos na Bliskom istoku, u Afganistanu i Pakistanu, u (rješavanju) finansijske krize“.

Poslije neformalnog susreta u Marseillesu će se održati sastanak šefova diplomatija EU o Mediteranskoj uniji.