Svijet
0

Portugal: Željeznički saobraćaj poremećen zbog štajka

FENA
Željeznički saobraćaj je u četvrtak poremećen u Portugalu zbog 24-satnog štrajka radnika upravitelja željezničke mreže (Refer), koji protestiraju protiv mjera štednje koje je usvojila vlada desnog centra.

Dvije trećine vozova su zaustavljene u cijeloj zemlji, rekla je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica državne kompanije Comboios de Portugal (CP).

Broj otkzanih vozova je smanjen zahvaljujući korištenju minimalnih usluga, osiguravajući uglavnom dnevne veze između Lisabona i španske granice u pravcu Francuske.

Savez sindikata transporta i veza (Fectrans) pozvao je na ovaj štrajk u znak protesta zbog predloženog spajanja Refera i Estradas de Portugal (EP), upravitelja cestovne mreže.

Ovo spajanje, koje prijeti, prema sindikatima radnim mjestima, trebalo bi generirati "uštedu od najmanje 50 miliona eura" od 2015. godine, prema ministru ekonomije Antoniu Piresu de Limi.

Fectrans računa na 100-postni odaziv zaposlenika Refera štrajku, koji je dio u okviru niza prekida rada u sektoru transporta koji ima cilj da se suprotstavi oštroj politici vlade.

Štrajk zaposlenika lisabonskog metroa je u srijedu izazvao brojne zastoje u glavnom portugalskom gradu, a novi štrajk je zakazan za ponedjeljak.

Dvanaest sindikata zračne državne kompanije TAP je, sa svoje strane, pozvalo na štrajk usred praznika, od 27. do 30. decembra, da bi spriječili privatizaciju njihovog preduzeća.