Svijet
0

Portugal: Socijalisti priznali poraz, Socrates podnio ostavku

FENA
Jose Socrates
Jose Socrates
Portugalski premijer u ostavci Jose Socrates napustio je mjesto čelnika Socijalističke stranke nakon poraza te stranke na izborima od opozicijskih socijaldemokrata (PSD).

"Ovaj poraz je moj i osjećam da je neophodno otvoriti novi politički krug koji je u sposoban pripremi čvrstu aternativu", rekao je Socrates u nedjelju navečer u obraćanju pristalicama u Lisabonu.

"Želim dati Socijalističkoj stranci prostora da raspravlja o svojoj budućnosti i izabere novo rukovodstvo", rekao je odlazeći premijer, a prenio AFP.

Opozicijska stranka PSD porazila je vladajuće socijaliste na općim izborima koji su u nedjelju održani u Portugalu, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 80 posto prebrojanih glasova.

PSD je osvojila 40,6 posto glasova u usporedbi sa 28,5 posto koliko je pripalo socijalistima premijera Josea Socratesa, koji su na vlasti od 2005. godine.

Konzervativna stranka CDS-PP, koja je u prošlosti bila u vlasti sa PSD-om, zauzela je treće mjesto sa 10,9 posto osvojenih glasova.

Izborima se završava period političke nestabilnosti koji je počeo s padom socijalističke vlade u martu, što je dovelo do toga da Portugal postane treća država u eurozoni koja je tražila paket pomoći nakon Grčke i Irske, u iznosu od 78 milijardi eura, naveo je Reuters.

Očekivanja su da lider socijaldemokrata Pedro Pasos Coello formira vladu sa CDS-PP-om, s kojima bi, prema preliminarnim rezultatima izbora, mogao imati neophodnu većinu.