{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugal preuzeo šestomjesečno predsjedavanje EU

F
1.7.2007. u 14:25
0
0
Portugal preuzeo šestomjesečno predsjedavanje EU
0
Portugal preuzeo šestomjesečno predsjedavanje EU
Portugal je danas od Njemačke preuzeo šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, za koje se zvaničnici te zemlje nadaju da bi moglo biti krunisano usvajanjem sporazuma o reformi njenih institucija.
Kako je ranije najavio portugalski premijer Jose Socrates, vlada u Lisabonu će u narednih šest mjeseci pokušati Uniji vratiti prijeko potrebnu energiju i otkloniti oklijevanja koja postoje oko provođenja ključnih političkih reformi u najvećoj regionalnoj integraciji u svijetu.

Socrates će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima 27 država članica EU u gradu Portu, na sjeveru zemlje, kako bi izložio ambiciozan plan i strategiju svoje države na mjestu predsjedavajuće Unije.

Portugalski premijer je uoči preuzimanja mjesta predsjedavajućeg EU izjavio da gaji optimizam da će uspjeti da do samita u oktobru okupi svih 27 država članica na privođenju kraju rada na novom sporazumu.

"Znamo da sve države članice prihvataju da Evropi treba novi sporazum", rekao je Socratess i dodao da "nema sumnje da će on biti... prihvaćen" na samitu u Lisabonu.

Lideri EU uspjeli su prošlog vikenda prevazići duboke razlike oko nacrta sporazuma, koji bi trebalo da zamijeni prijedlog propalog evropskog ustava, koji su 2005. godine odbili glasači na referendumima u Holandiji i Francuskoj.

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski izrazio je međutim u petak nove bojazni oko kompleksnog sistema glasanja u EU, uključenog u sporazum, i zatražio novu debatu.

"Bio sam prisutan na samitu i znam šta je dogovoreno", bio je odgovor Socratesa.

"Siguran sam da je u pitanju nesporazum", rekao je portugalski premijer.

Ministar vanjskih poslova Portugala Luis Amado najavio je za 23. jula početak tehničkih pregovora, u Bruxellesu.

Međutim, predsjedavajući EU iz Lisabona će raditi i na koheziji EU, koja će, prema portugalskim zvaničnicima, biti na ispitu i na pitanju Kosova.

Tako je portugalski državni sekretar Mario Lobo Antunes, u četvrtak u Bruxellesu upozorio da bi po Uniju imalo nesagledive posljedice stanje u kojem bi, kada je o Kosovu riječ, neke od članica stale iza jedne, a neke iza druge opcije.

Rješenje za Kosovo mora biti prihvatljivo za sve članice Unije, međunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu, upozorio je Antunes.

Socrateš je izjavio da će također pokušati da smanji napetosti u odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i unapredi odnose EU i Rusije, navela je američka novinska agencija AP.

Portugal je također najavio organizovanje samita EU i afričkih zemalja, podsjetivši da je posljednji samit dva kontinenta održan u Kairu 2000.

Zvanični Lisabon je također izrazio riješenost da pregovori o prijemu Turske u Uniju budu nastavljeni usprkos protivljenju Francuske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: