Svijet
0

Portugal - predsjednički izbori: Vodi Cavaco Silva

FENA
Birališta na predsjedničkim izborima u Portugalu zatvorena su u nedjelju u 19 sati po mjesnom vremenu, a prema izlaznim anketama vodi bivši premijer i kandidat desnog centra Anibal Cavaco Silva, objavile su agencije.

Izlazna anketa Eurosondagem za SIC televiziju pokazala je da Cavaco Silva vodi s 50,4 do 54,6 posto glasova, dok je iza njega Manuel Alegre koji je dobio između 17,7 i 21,5 posto glasova.

Prema izlaznoj anketi Katoličkog sveučilišta za televiziju RTP Cavaco Silva ima između 49 i 54 posto glasova, a Alegre između 20 i 23 posto glasova, prenio je Reuters.

Kandidat na predsjedničkim izborima mora dobiti najmanje 50 posto glasova da bi pobijedio u prvom krugu.

Do podneva je na izbore izišlo gotovo 48 posto od približno 9 miliona birača, objavio je glasnogovornik Nacionalne izborne komisije (CNE) koja je ocijenila da bi stopa sudjelovanja mogla biti između 60 i 70 posto, javlja AFP.

Osim Cavaca Silve i Alegrea, na izborima su se kandidirali i Mario Soares (81), zamjenik predsjednika parlamenta i "otac portugalske demokratije", bivši predsjednik od 1986. do 1996. te glavni tajnik komunističke stranke Jeronimo de Sousa i kandidat Lijevog bloka Francisco Louca.