Konzervativna opcija
28

Portugal nakon izbora kreće u formiranje vlade, ulogu mandatara preuzeo Luis Montenegro

V. K.
Luis Montenegro (Foto: EPA-EFE)
Luis Montenegro (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa pozvao je dosadašnjeg predsjednika opozicione Socijaldemokratske partije Luisa Montenegra da pokrene proces formiranja vlade.

Poziv je uslijedio nekoliko dana nakon završenih parlamentarnih izbora u kojima je Socijaldemokratska partija, odnosno Demokratski savez pod čijom zastavom nastupa nekoliko stranaka, dobila najveći broj glasova.

"Demokratski savez je pobijedio na izborima pa je predsjednik odlučio da ulogu mandatara dodijeli Luisu Montenegru", navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednika.

Sveukupno, Demokratski savez je osvojio 80 mjesta u parlamentu od ukupno 230. Nakon njih, slijedi Socijalistička partija sa 78 mjesta i krajnje desničarska stranka Chega koja je dobila 50 mjesta.

Povodom nove uloge oglasio se i Montenegro koji je rekao kako je spreman preuzeti vodstvo kao i ulogu premijera.

Iako sam ne može formirati vlast, Montenegro je naglasio kako neće ući u koaliciju pa čak ni u neformalni savez sa desničarskom partijom Chega. S druge strane, do sada vladajuća Socijalistička partija naglasila je kako će svoje aktivnosti bazirati na opozicionom djelovanju.

"Obećavam kako će stranka biti stabilna, jaka i čvrsta. Isto tako, bit ćemo stabilna opozicija koja će biti otvorena za dogovore", poručio je Pedro Nuno Santos.