{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portreti Giuseppea Arcimboldoa u Muzeju historije i umjetnosti u Beču

S
4.1.2008. u 13:01
0
0
Portreti Giuseppea Arcimboldoa u Muzeju historije i umjetnosti u Beču
0
Portreti Giuseppea Arcimboldoa u Muzeju historije i umjetnosti u Beču
U Muzeju historije i umjetnosti glavnog grada Ausrije, od 12. februara do 1. juna 2008. bit će otvorena izložba slika italijanskog umjetnika Giuseppea Arcimboldoa.
Rođen 1526. godine u Milanu, gdje je radio na izradi prozora za Milansku katedralu, u 40. godini odlazi - na poziv cara Ferdinanda I - na bečki dvor. Nekada traženi umjetnik međutim pada pod veo zaborava sve do 20. stoljeća, kada ga iznova otkrivaju surrealisti i sljedbenici dadaizma.

U Muzeju će biti izložena dva djela iz niza umjentičkih slika s tematskim težištem na godišnjim dobima iz 1563., koje su Giuseppea otrgnula iz okrilja anonimnosti – slike "Ljeto“ i "Zima“. Kasnije verzije ovih slika, nastale 1573. godine, u vlasništvu su poznatog pariškog muzeja Louvrea, a također će biti prikazane na izložbi. Bitno je naglasiti da je riječ o portretima ljudi, prikazanim na jedan uistinu neobičan i ekscentričan način.

Za bolje razumijevanje Giuseppeovog umjetničkog djela, značajna je druga serija radova iz 1566. sa prezentacijom četiri elementa "vode“, "vatre“, "zraka“ i "zemlje“. Svi portreti su podvrgnuti istom principu: Oni predstavljaju kombinaciju biljaka, životinja i predmeta, koji su u skladu sa odabranom temom, a da se pri tome ne nazire niti komadić prirodnog ljudskog lica, odnosno kože i kose.

Pored ličnih radova ovog italijanskog umjetnika, na izlozbi će biti prikazani i drugi vrijedni eksponati, koji dodatno pojašnjavaju i nadopunjuju Giuseppeovo djelo. Dotična izložba nastala je kooperacijom Musee de Luxembourg iz Pariza te pomenutog bečkog muzeja, a prije Beča bit će održana i u Parizu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: