Svijet
0

Portoriko: Registrovan slučaj opasnog Zika virusa za koji nije pronađen lijek

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Portoriku je prijavljen prvi slučaj takozvanog Zika virusa kojeg na čovjeka prenose komarci, a za koji još uvijek nije pronađen lijek.

Portorikanski kongresmen Pedro Pierluisi je u saopćenju naveo kako stanovništvo nema razlog za uzbunu. Pored toga, najavio je kako će zbog virusa zemlju posjetiti medicinari iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kako bi dijagnosticirali virus.

Zika virus registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Zbog globalnih putovanja, naučnici upozoravaju kako se virus može pojaviti bilo gdje u svijetu. 

Opasni Zika virus prenosi komarac Aedes Aegypti koji živi u urbanim sredinama tropskih područja. Agresivno grizu tokom dana, a prenosilac je i žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Za Zika virus ne postoji vakcina dok ne postoji lijek ni za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolja i povraćanje. Simptomi obično počne tri do sedam dana nakon uboda  komarca.

Pored uboda komarca, Zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako Zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

U Portoriku je izdato upozorenje turistima da se vakcinišu i zaštite od komaraca ukoliko planiraju posjetiti zemlju. Stanovnicima je savjetovano da oblače odjeću koja pokriva cijelo tijelo, spavaju u klimatiziranim prostorima i koriste sredstva protiv komaraca.