Svijet
0

Porošenko nakon oslobađanja Slavjanska: Pomoći narodu i nagraditi vojnike

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, nakon što su ukrajinske snage preuzele istočni grad Slavjansk koji je bio pod kontrolom proruskih separatista, izjavio je da preuzimanje kontrole nad ovim gradom predstavlja veoma važan događaj u smislu borbe za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. 
Obrativši se putem internet stranice Predsjedništva Ukrajine Porošenko je poručio i da je sada neophodno pružiti pomoć narodu Slavjanska kao i nagraditi vojnike koji su oslobodili grad. 

"Ovo još uvijek nije potpuna pobjeda ali očistiti Slavjansk od naoružanih grupa ima jedan velik i simboličan značaj. Ovo je prekretnica za jačanje regije Donjeck kao i za povratak u normalan život jednog neodvojivog dijela velike evropske države", kazao je Porošenko. 

Dodavši kako su tokom preuzimanja kontrole nad gradom spašeni i taoci, Porošenko je napisao da će stanovnici Slavjanska u najkraćem mogućem roku dobiti struju i vodu, svoje plate, kao i da će biti popravljene škole kako bi učenici 1. septembra mogli sjesti u klupe.