Svijet
0

Porodični problemi Sarah Palin

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnici su u utorak udarni prostor posvetili fotografijama porodice Sarah Palin, republikanskog kandidata za potpredsjednika SAD-a. Gospođa Palin i njen suprug obnarodovali su, naime, da čekaju prvo unuče pošto je njihova neudata 17-godišnja kćerka Bristol u drugom stanju.

Svi dnevnici bilježe da je ta vijest odjeknula kao bomba na republikanskoj stranačkoj konvenciji koja je upravo počela u St. Paulu, te da republikanski stratezi očajnički nastoje da nađu način da priču učine prijemčivom konzervativnim segmenitma američkog društva koji su prigrlili guvernerku Aljaske nakon što je prije nekoliko dana nominirana.

Daily Telegraph se pita da li se može vjerovati Johnu McCainu kada kaže da je znao za trudnoću prije nego što je nominirao Sarah Palin, ili taj podatak pokazuje da je njegova odluka ipak bila ishitrena i nepromišljena.

Inače, jedna od glavnih tema razgovora sudionika konvencije u St. Paulu je, kako javljaju američki mediji, saopćenje McCainove kampanje o trudnoći 17-godišnje neudane kćeri potpredsjedničke kandidatkinje Sarah Palin, guvernerke Aljaske.

Saopćenje je objašnjeno željom da se opovrgnu glasine na internetu, prema kojima je sin Sarah Palin, rođen u aprilu s Downovim sindromom, ustvari sin njezine maljoljetne kćeri Bristol, dok je guvernerka fingirala trudnoću.

U saopćenju se kaže da će Bristol zadržati dijete, koje treba roditi u decembru, kao i da će se udati za oca djeteta.

"Naša krasna kći došla nam je s viješću za koju znamo da će joj ubrzati sazrijevanje brže nego što smo ikada planirali. Ponosni smo na njezinu odluku da zadrži dijete i još ponosniji što ćemo biti djed i baka", istaknuli su Sarah i Todd Palin u saopćenju.

Vezano uz skandal vezan za trudnoću Bristol Palin, Obama je osudio širenje glasina u koje su uključene obitelji i djeca kandidata.

"Mislim da su obitelji izvan granica, a djeca posebno izvan granica", rekao je Obama novinarima u Chicagu, odlučno odbacujući sugestije da je njegova kampanja povezana s tim glasinama.