Uživa njihovo povjerenje
29

Porodice talaca koje drži Hamas poslale pismo Bidenu, požalile se na Netanyahua

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gotovo 600 članova porodica 81 taoca pozvalo je američkog predsjednika Joea Bidena da pozove izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pregovara o sporazumu o njihovom oslobađanju.

U pismu upućenom američkom predsjedniku porodice su izrazile svoje razočaranje uočenim nedostatkom posvećenosti izraelske vlade finaliziranju sporazuma o taocima.

Pismo, koje je označilo prvi slučaj da se značajan broj talačkih porodica obratio Bidenu, omogućio je Forum talaca i nestalih porodica.

"Sve smo više frustrirani i zabrinuti zbog odsustva dosljedne komunikacije i posvećenosti izraelskog premijera i ratnog kabineta cilju oslobađanja talaca", navodi se u pismu.

Potvrđujući napore koje su SAD uložile u osiguravanju privremenog primirja krajem novembra, tokom kojeg su neki taoci oslobođeni iz zarobljeništva Hamasa, porodice su istakle teške uslove koje su podnijeli oni koji su još uvijek zadržani u Gazi.

U pismu je opisana patnja talaca, zlostavljanja, glad i prijetnje njihovim životima.

Uprkos oslobađanju nekih talaca, procjenjuje se da je 130 osoba koje je Hamas oteo 7. oktobra i dalje zarobljeno u Gazi, uz neizvjesnost u vezi s njihovom dobrobiti.

Porodice su izrazile spremnost da sarađuju sa Bidenovom administracijom kako bi mobilisale podršku izraelske i američke javnosti kako bi se olakšala realizacija sveobuhvatnog sporazuma.