Svijet
2

Porodice obilježavaju prvu godinu pada aviona Germanwingsa: Kopilot odveo 150 ljudi u smrt

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Porodice iz svih dijelova svijeta doći će danas u selo Le Vernet na francuskim Alpama kako bi obilježile prvu tužnu godišnjicu katastrofe koja je zadesila kompaniju Germanwings. U padu aviona, kojeg je namjerno oborio kopilot Andreas Lubitz, poginulo je 150 osoba.

Imena žrtava bit će pročitana u okviru ceremoniju nakon čega će biti minut šutnje u 9:41 sati kada se avion srušio, kako bi se porodice pomolile za svoje najmilije koje su izgubili tačno prije godinu dana. Ovom činu neće prisustvovati političari jer su porodice tako željele.

"Ne želimo da naša bol bude iskorištena", rekali su.

Ceremonija je jučer održana na aerodromu Barcelona odakle je avion poletio ka njemačkom gradu Duesseldrof.

Na groblje Le Vernet u kojem leže neidentifikovani ljudski ostaci bit će položeni vijenci.

Za ovu tragediju kriv je kopilot koji je patio od depresije, a ljekari to nisu uvidjeli. Germanwings i roditeljska kompanija Lufthansa kazale su kako je Lubitz prošao sve testove da bi letio. Istražitelji su ustanovili da je Lubitz, koji je odgovoran za pad aviona Germanwingsa u martu prošle godine u Francuskoj, nekoliko sedmica prije nesreće upućen na psihijatrijsko liječenje, ali da o tome nijedan ljekar nije obavijestio kompaniju Germanwings.

Podsjećamo, Lubitz je 24. marta 2015. godine kao kopilot na letu Germanwingsa iz Barcelone za Duesseldorf iskoristio situaciju kada je ostao sam u kabini, kako bi oborio avion.

Analizom crnih kutija utvrđeno je da se Lubitz našao sam u pilotskoj kabini, gdje se zaključao i uprkos zahtjevima posade nije želio otvoriti vrata.