Svijet
0

Porodice nestalih: Politiziranje pitanja nestalih u regionu mora prestati

FENA
Pitanje nestalih osoba mora prestati biti političko, a postati prvo pitanje koje će države u regionu riješiti, poruka je predstavnika udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije pred desetu regionalnu konferenciju umrežavanja o pitanju nestalih osoba, koja će biti održana od 25. do 27. oktobra u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj.

Najavljujući ovu, od 1998. godine desetu regionalnu konferenciju, predstavnici porodica nestalih danas su na pres-konferenciji u Sarajevu upozorili da je za porodice vrijeme najveći neprijatelj te da je „i najcrnja istina lakša od preduge neizvjesnosti“. Naglasili su da ne žele čekati još 15 ili više godina istinu o svojima najmilijima, „kao što su to saznale porodice koje svoje članove, stradale 1992. godine, ukopavaju upravo danas.

Na pres-konferenciji je rečeno da je na području bivše Jugoslavije registrirano, nakon završetka ratnih djejstava, oko 40.000 nestalih osoba. Još se traga za 17.500 ljudi, od čega se na BiH odnosi 13.500 dok je po dvije hiljade nestalih u Hrvatskoj i Srbiji s Kosovom.

Članovi Odbora regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije: Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske, Čedomir Marić, predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih osoba u Krajini i Hrvatskoj te Semina Alekić, potpredsjednica Organizacije poginulih i nestalih osoba "Vrbanja“ Kotor Varoš-Travnik, smatraju da prethodnih devet regionalnih konferencija nisu u potpunosti ispunile očekivanja.

Zato su uoči najnovije definirali kako očekuju da, kada njeni zaključci budu pisani, neće morati ponoviti neke od njihovih prijašnjih zahtjeva. To će, poručili su, ujedno biti garancija da je napravljen korak naprijed u procesu traženja nestalih.

Provedbe naših zaključaka sporo idu. Smatramo da su vlade najodgovornije za rješavanje sudbine nestalih u regionu i od njih očekujemo da objelodane informacije o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica te da bez odgađanja pristupe njihovoj provedbi – rečeno je na pres-konferenciji.

Izraženo je i očekivanje da će konferencija u Novom Vinodolskom uputiti snažno upozorenje da ne smije biti trgovine s osjećanjima porodica nestalih, njihovim osjećanjima i patnjama.

"Želimo samo imati jedno mjesto gdje ćemo položiti cvijeće, zapaliti svijeću i izgovoriti riječi molitve. To je naše ljudsko pravo, koje je pogaženo ranije, kada su odvedeni naši najmiliji, i mi očekujemo da nam se vrati oduzeto dostojanstvo kako našim nestalima tako i nama preživjelima“, kazao je Marić.

Regionalna koordinacija je i organizirana radi praćenja provedbe zaključaka i poticanja relevantnih institucija na njihovu provedbu. Inicijator je i sastanaka s predstavnicima vlada.

Organizator konferencije u Novom Vinodolskom je Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) u suradnji s predstavnicima udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije. Njene teme su: regionalna suradnja na političkom nivou, ekshumacije i identifikacije i prava porodica nestalih.

To će biti prilika da učesnici procesa traganja za nestalima podijele iskustva i razgovaraju o načinima poboljšanja tog procesa.