Krive ih za nemar
22

Porodica ubijene ukrajinske novinarke tuži Fox News koji ju je poslao na reporterski zadatak

A. Ku.
Foto: Fox News
Foto: Fox News
Porodica 24-godišnje ukrajinske novinarke Oleksandre Kuvshynove, koja je poginula 14. marta 2022. godine, izvještavajući o ratu u Ukrajini, podnijela je tužbu protiv Fox Newsa, medija u kojem je ona radila.

Tužbu su Vrhovnom sudu države New York podnijeli njeni roditelji i savjetnik za sigurnost britanske sigurnosne agencije SEPAR Shane Thomson. Sa navedenom sigurnosnom agencijom je Fox News tada potpisao ugovor.

Porodica tvrdi da je Fox News poslao grupu novinara u aktivnu ratnu zonu, ignorišući višestruka upozorenja lokalnih zvaničnika i konsultanata za sigurnost, koji su im savjetovali da to ne rade.

Njen otac Andriy Kuvshynov rekao je za Business Insider da ne razumije kako je donesena odluka da reporterska ekipa bude poslana tamo gdje je postojala direktna opasnost po njihove živote.

Osim 24-godišnjakinje, 12. marta 2022. godine ubijeni su i drugi članovi reporterske ekipe, uključujući i poznatog ratnog fotografa Pierrea Zakrzewskog.

U tužbi se Fox News optužuje da je prekršio "bilo koji razumni standard brige" dozvoljavajući novinarima da putuju u aktivnu ratnu zonu.