Srbija
0

Porodica traži od Župljanina da se preda Haškome sudu

FENA
Porodica haškog bjegunca generala Stojana Župljanina uputila je pismo beogradskom dnevniku "Blic" od subote u kojem ga poziva da prekine skrivanje i preda se Haškom sudu (ICTY). U pismu, čiju je autentičnost potvrdio bjegunčev sin Mladen Župljanin, apelira se na Stojana Župljanina da se nakon tri godine bijega preda.

"Za porodicu se ne vrijedi žrtvovati, ona je razorena, nje nema. Ostao je srpski narod i dvije države pod velikim pritiskom. One moraju opstati i za njih se mora žrtvovati. Odluka je tvoja", navodi se u poruci potpisanoj s "porodica Župljanin".

"Zamolio sam prijatelja u Srbiji da kontaktira s nekim ljudima, jer sam želio uputiti javni poziv ocu da se preda. Već duže vrijeme naša je obitelj pod velikim pritiskom, ne možemo normalno živjeti, ne možemo se nigdje zaposliti. Sud u Bosni i Hercegovini nam je prije sedam-osam mjeseci blokirao svu imovinu u Kotor Varoši i ne možemo ju prodati, a benzinsku crpku su nam zatvorili", kazao je Župljaninov sin Mladen "Blicu", objašnjavajući da je poziv ocu na predaju odlučio objaviti u Srbiji umjesto u BiH jer "očekuje veći odjek u javnosti".

Župljaninova obitelj navodi i to da se pred njihovom kućom stalno nalazi policija, a pripadnici MUP-a i međunarodne vojne snage su u nekoliko navrata obavili raciju u njihovim kućama u Maslovarama i u Banja Luci, gdje živi bjegunčeva uža obitelj.

Stojana Župljanina haška optužnica tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pismo obitelji Župljanina objavljeno je dva dana uoči posjeta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Beogradu, od kojega Haško tužiteljstvo traži uhićenje i izručenje, osim Župljanina, još dvojice haških bjegunaca za koje tvrdi da se nalaze u Srbiji, Gorana Hadžića i Ratka Mladića.