Svijet
85

Porodica se odrekla Mariam Al Mansouri, Arapkinje koja je bombardovala IDIL

Klix.ba
Porodica Al Mansouri, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), navodno se odrekla Mariam Al Mansouri, prve žene ratnog zrakoplovstva koja je vodila zračne napade prilikom bombardovanja položaja Islamske države (IDIL) u Siriji.

Anonimni izvor tvrdi da se porodica Al Mansouri odrekla ove 35-godišnjakinje zbog "brutalne međunarodne agresije" na Siriju.

Također je porodica iskazala podršku Islamskoj državi kazavši da su ponosni na "sunitske heroje u Iraku i Levantu". Kako javlja palestinska novinska agencija Wattan, porodica je navodno izrazila jaku podršku revoluciji u Siriji.

"Mi, porodica Mansouri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, javno se odričemo takozvane Mariam Al Mansouri, kao i svih onih koji učestvuju u brutalnoj međunarodnoj agresiji protiv bratskog sirijskog naroda, počevši od naše kćerke Mariam. Molimo naše zemljake da nas ne opterećuju sa posljedicama postupaka izvjesne Mariam", stoji u saopćenju porodice Al Mansouri.

Porodica poziva sve frakcije da se ujedine i zbace Bashara al-Assada i njegov režim. Nije jasno da li su ovo stavovi cijele porodice, niti da li je saopćenje vjerodostojno.

Komandant eskadrile F-16, Al Mansouri je zajedno sa pilotima iz Bahreina, Jordana, Saudijske Arabije i Katara koordinirala napade na uporišta IDIL-a u blizini sirijskih gradova Raqqa, Aleppo i Idlib.