Svijet
8

Porodica muškarca zaraženog ebolom u Teksasu odbila da ga ponovo vidi

Klix.ba
Porodica muškarca iz Teksasa kojem je dijagnosticirana infekcija virusom ebole, posjetila ga je u utorak u bolnici, no članovi porodice su odbili da ga vide ponovo budući da im je bilo "jako uznemirujuće".

Rođaci Thomasa Erica Duncana (42), prvog slučaja infekcije ebolom u Sjedinjenim Američkim Državama i području izvan zapadne Afrike, stigli su iz Sjeverne Caroline zajedno sa svećenikom kako bi posjetili bolesnog muškarca koji je smješten u bolnici u Dallasu. Gledali su ga putem kamere, nakon čega su shvatili da je sve to za njih ipak previše.

"Ono što smo vidjeli je izuzetno bolno. Nije izgledalo nimalo dobro", kazao je jedan njegov rođak, te dodao kako njegova majka nije mogla spavati nakon što je vidjela sinovo lice.

Duncan je u kritičnom stanju i pod sedativima je. Priključen je na aparate za disanje, te je na dijalizi bubrega. Funkcija njegove jetre, koja je otkazala preko vikenda, se popravlja, iako doktori ne vjeruju kako će tako ostati i dalje.

Duncan je odrastao u Liberiji, ali je u Dallas došao krajem septembra kako bi prisustvovao proslavi mature svog sina, Karsiaha. Njegova polusestra je kazala kako Duncan planira oženiti Karsiahovu majku kako bi aplicirao za stalni status u SAD-u.

"Molim se da moj otac preživi i bude dobro", kazao je Karsiah Duncan na konferenciji za medije u Dallasu.

Duncan se navodno inficirao nakon što je pokušao spasiti trudnu kćerku svog stanodavca u Liberiji. Vlasti kažu kako nisu otkrili je li inficirao ikoga otkako je stigao u SAD.

Vezani članci